Montere tappekran for kjølevann på en Volvo Penta MD2030


 
Fra håndboka til MD2030.
Viser hvor tappepluggen er montert
(eller retteresagt kunne vært montert)
I manualen til Volvo Penta står det at det på MD2030 skal byttes kjølevæske hvert andre år.

Fremgangsmåten er også enkel - i følge beskrivelsen. For å tappe av kjølevæsken åpner man påfyllingslokket for å få den gamle kjølevæsken til å renne lettere ut. Deretter skal tappekranen på styrbord side av motorblokken åpnes og kjølevæsken samles opp i en bøtte. Etter at kjølevæsken er tappet av skal man skylle gjennom med rikelig med rent vann som samles opp i den samme bøtta. Sadistene som har skrevet manualen har til og med tatt seg bryderiet med å ilustrere dette med en fin liten figur som viser hvor tappekrana er plassert.


 
De samme sadistene har funnet på at de skal gi oss "gjør det selv" mekkere en skikkelig utfordring. De har droppet å montere den omtalte krana og i stedet skrudd inn en plugg i hullet der krana skulle vært montert. Til alt overmål har de funnet en plugg som har et kvaderatisk hode som ikke noe fornuftig verktøy passer på. Kanskje unntat en skiftenøkkel - men det er komplett umulig å komme til fra siden av denne pluggen - eneste mulighet er rett forfra. Altså med en slags pipenøkkel. Til at hell passer en 1" pipe på baklengs. Med litt kreativ bruk av overganger ,forlengere og momentstang lyktes det meg å få ut denne pluggen (som satt skikkelig hardt fast) - all kjølevæska rant da ut i strie strømmer - umulig å samle opp i noen bøtte.

Dette er den lille pluggen som var
plassert der tappekrana skulle vært
Jeg fikk kjøpt tappekranen som er avbidet i manualen hos en VolvoPenta forhandler. Om du skal i gang med samme operasjon så pass på å få med en foring da dimensjonen på kranas gjenger er betydelig mindre enn hullet der pluggen med det idiotiske firkanthodet var plassert. Det var en enkel sak å montere den nye tappekranen (brukte litt gjengetape for å få det tett). Skylte gjennom med rent vann som nå gikk som en drøm å samle opp i en bøtte (måtte benytte en liten silikonslange fra krana og ned i bøtta)
Nå nærmest gleder jeg meg til jeg skal bytte kjølevæske neste gang.Her ser vi tappekrana montert der det tidligere
satt en liten jævel av en plugg

 
Montere tappekran for kjølevann på en Volvo Penta MD2030 Montere tappekran for kjølevann på en Volvo Penta MD2030 Reviewed by Trond on mars 22, 2008 Rating: 5

6 kommentarer:

Unknown sa...

Dette var til stor hjelp for meg! Har samme motor og samme idiotiske misvisende manual!

Trond sa...

Hyggelig at bloggen vår kan være til hjelp :-)

Unknown sa...

Husker du gjengetype og dimensjon?

Trond sa...

Nei dessverre gjør jeg ikke det. Men dette er standard reservedel hos Volvo Penta. Tror ikke den var spesielt dyr heller. Husker at forhandleren måtte lete litt før han fant delenummeret. Husk også på at du trenger både kran og foring (altså to deler). Litt kjipt å stå der med bare krana når du skal montere dette sammen...

Lykke til! Dett er en oppgradering som absolutt anbefales. Nå er det en lek og bytte kjølevæske :-)

Arve sa...

Veldig bra tips med 1" pipe feste som nøkkel til denne pluggen. Det er 3/4" (DN20) som passer. Std. tomme gjenger.

Anonym sa...

Krana står oppgitt som del på md2030A motor. 861824 er delenummer.

Drevet av Blogger.