Ny sprayhood (hjemmesydd)


Ny sprayhood - Selvgjort er velgjort

Selvros skal man lytte til. Den kommer fra hjertet.
Dette sitatet er hentet fra den tyske filosofen Arthur Schopenhauer, og kan vel sies å passe veldig bra her. Seilbåten vår har fått ny sprayhood, og det er en småstolt kaptein som har sydd kalesjen helt selv!!!

Som sagt så har jeg sydd den nye kalesjen selv.   Her følger det en liten beskrivelse og en del bilder av prosessen.  Om du også går med en liten kalesjemaker i magen, eller bare er nyskjerrig på hvordan jeg gjorde det så følger beskrivelsen her.

Det er egentlig ikke så veldig vanskelig, men det gikk med litt tid til å studere YouTube-videoer og gruble litt i forkant.  Det ble også en del turer ned i båten for å ta mål, og prøvemontere under veis.  Litt tid gikk det også til å rigge seg til hver gang jeg skulle sy.  Vi ikke har en dedikert systue her i huset, og derfor ble familiens spisebord benyttet.  Av denne grunn måtte symaskin og div remedier pakkes vekk hver gang jeg var ferdig med og sy, eller familien skulle ha seg en matbit...

Jeg valgte å lage mal ved å tegne av den originale Schultz-kalesjen.  Jeg ønsket å beholde den gamle sprayhooden inntakt i tilfelle jeg ikke skulle lykkes med mitt "lille" prosjekt. Derfor valgte jeg og ikke sprette opp den gamle for å bruke den som mal, noe som sikkert ville vært det enkleste.  Skulle jeg gjort jobben på nytt så ville jeg nok heller laget en helt ny mal på båten.  Tror også jeg ville fjernet den ene av de tre bøylene.  De aller fleste båter jeg ser har kun to bøyler.  Jeg tror hele prosessen ville blitt langt enklere med to i stedet for tre bøyler.

Alt i alt er jeg rimelig godt fornøyd med resultatet.  Jeg tenker egentlig at jeg er sånn ca 90% fornøyd. Og da håper jeg at de 10% jeg ikke er helt fornøyd med, er det bare jeg som ser....


Lage mal fra gammel kalesje
Her lages det mal av den gamle sprayhooden.  Maskeringstapen som synes på vinduet er for å markere hvor (jeg tror) kanten på panelet gikk før vinduet ble skåret ut.  Litt vanskelig/knotete å "flate ut" panelene slik at malen/mønsteret blir mest mulig riktig.  Benytter vanlig bygningsplast (dampsperre) til å lage malene
 

Ferdige maler til sprayhood
Ferdige maler.  Beregner sømrom (13mm) før de klippes ut nøyaktig og overføres til kalesjeduken




Overføring av mønster til kalesjestoff
Mønsteret overføres til kalesjeduken (Sunbrella® Marine Grade, Captain Navy) før det skjæres ut med en hotknife, tapes sammen med Seamstick og til slutt sys sammen.




Hotknife
Panelene ble skjært ut med en hotknife.  Dette er akkurat like enkelt og effektivt som det som vises i reklamevideoer!  Rett og slett en genial greie.  Sunbrella-stoffet er laget av acryl, og kuttet smelter/forsegles slik at det ikke rakner eller blir stygt.  De mest observantet av dere ser at dette bildet er fra et annet prosjekt (cockpitputer), men hotknifen er den samme.  Om du skal sy kalesje eller noe annet i sånt stoff, ikke lur på om du trenger en slik hotknife eller ikke.  Løp og kjøp!!



Symaskin
Her ser du bilde av en sak som skal hjelpe deg å sy kantbånd.  På videoer som demonstrerer disse så ser det såre enkelt ut.  Det er det ikke.  De som har laget disse videoene kan ta seg en bolle!  Totalt ubrukelig greie, og kilde til frustrasjon og seriøs bannskap.  Endte opp med å brette kantbåndet for hånd mens jeg sydde saaaaakte.













Innsying a vindu i kalesje
Vinduene sys fast



Si inn vindu i kalesje - nærbilde
Vinduene ble sydd fast før det ble kappet ut hull i kalesjen.  Dette ble gjort på følgende måte:
  • Det ble markert på innsiden av kalesjen hvor vinduet skulle være
  • Vinduet ble grovkappet i romselig størrelse og festet med basting tape før den ytterste av to sømmer ble sydd
  • Markerte på utsiden av kalesjen hvor det skulle kappes ut til vindu.  Benyttet den ytterste sømmen til å måle meg inn fra
  • Kappet ut til vindu med saks.  Et par cm fra der jeg hadde markert
  • Renskjærte med "hot knife" langs markeringen.  La en stållinjal mellom kalesjeduk og vindu slik at jeg ikke skulle brenne hull i vindusplasten
  • Sydde den indre sømmen langs kanten som vist på bildet over.  Jeg burde nok benyttet en glidelåsfot for å beskytte selve kalesjevinduet, men det gikk heldigvis bra uten å lage merker eller sår i det.
  • Til slutt ble vinduet "trimmet" med saks slik at det så OK ut på innsiden




Forsterkninger kalesje
Har benyttet et kunstlær som heter Shelter‑Rite til alle forsterkninger.  Har forsøkt å rive det.  Det er helt hinnsides sterkt.


Webbing
Webbing-båndet som er benyttet er i polyester.  Dette fordi det er det som skal være mest UV-bestandig



Gjennomføringer liner, Sprayhood
Gjennomføring av liner til cockpit.  På den originale sprayhooden så gikk lina til løygangen gjennom vinduet.  Jeg har endret litt på størelsesforholdet slik at denne nå går gjennom stolpen mellom to vinduer.  Spalten til de øvrige linene har en borelås på undersiden slik at sprayhod kan fjernes uten å fjerne disse linene



Lommer til bøyler med glidelås
Lommene til kalesje-bøylene har fått påmontert glidelås.  Dette var ikke originalt.  Dette gjør at det er veldig mye enklere å demontere sprayhooden. Har lært meg å sette pris på dette da den har vært av og på "100 ganger" i forbindelse prøvemonteringer.



Sprayhood sett frfra


Sprayhood sett bakfra





Måkebæsj på kalesje
Kalesjen har allerede rukket å bli "døpt" av en MÅKEJÆVEL


Materialliste

Kalesjestoff

Sunbrella® Marine Grade 6046-0000 Captain Navy 

Kunstlær til forsterkning

Shelter‑Rite® Black 61" Fabric

Basting Tape - sømmer

Seamstick 3/8" Basting Tape for Canvas

Basting Tape - Vindu

Seamstick 1/2" Basting Tape for Canvas

Kantbånd

Sunbrella® Acrylic Bias Binding Tape Black 3/4"

Tråd

V-92 Captain Navy UV Bonded Polyester Thread 4 oz.

Feste kalesje forkant

Keder Awning Rope Black 5/16"

Webbing (polyester pga UV)

Webbing Polyester 1" Black

Webbing strammer

YKK® Adjustable Strap Buckle Black 1"

Glidelås, div lengder

YKK® Finished Zipper #10 Black Single Pull (VISLON® Chain)

Snap-fester

Loxx® Pull It Up Fastener Cloth-to-Surface Set 1/2" Screw 

Kalesjevindu

Vinyl 0,4mm

Borrelås

2 cm bred,  sort


Kalesjen er sydd med en Sailrite Ultrafeed LSZ-1 symaskin.  Har brukt nål size 18 til å sy sammen panelene og size 20 til resten.  Har brukt V-92 polyestertråd til alt

Nesten alt som er brukt av materialer er kjøpt hos Sailrate i USA.  De har en fantastisk nettbutikk der du får tak i absolutt alt du trenger til prosjektene dine.  I tillegg er det helt fantastiske til å lage instruksjonsvideoer om alt mulig som gjør at vi som prøver å lære oss sykunsten på egenhånd får masse hjelp.  Jeg syns det er greit å støtte opp om slike butikker.  De har relativt greie priser, men du må selvsagt huske å legge til moms og ikke minst frakt.  Frakt blir desverre ganske dyrt, men til gjengjeld så er de utrolig raske til å levere, og varer blir godt embalert.  Tekstiler/metervare leveres rullet på papprull i full bredde.  Altså ingen bretter og skrukker på stoffet.
Jeg har plundret med å finne butikker i Norge der vi vanlige forbrukere kan handle.  Da blir det å shoppe litt her og litt der hvis man skal få tak i alt vi trenger.  Et bra nordisk alternativ ser ut til å være seaside.nu i Sverige.  Ikke like bra utvalg som Sailrite, men absolutt mye bra til bra priser.  Har planer om å prøve disse ved en senere anledning.
Kalesjevinduet kjøpte jeg hos Nams båtkalesjer, en lokal kalesjemaker.


Om du går med en hemmelig drøm om å sy egen kalesje så er det bare å gå i gang.  Det er ganske moro (ikke bestandig), og det er gøy når du ser at du får det til.  Vær nøye, så blir det ganske bra. Og hvis du ikke regner inn timene du bruker så sparer du også bra med penger.


Lykke til og velkommen i Kaptein Holmøys syklubb!





Har også en artikkel "Gøy med symaskin" som omhandler andre ting vi har sydd.






















Ny sprayhood (hjemmesydd) Ny sprayhood (hjemmesydd) Reviewed by Trond on april 23, 2021 Rating: 5

1 kommentar:

JørnH sa...

Fantastisk hva du får til med Sailrite maskinen din. Har også en Sailrite. Lager mye morsomt til bla. båten vår. (FB: På Tur med AD LIbitum.). Var på lørdag innom INDUSTRISØM i Arendal. Vel verdt et besøk.

https://industrisom.no/

JørnH

https://www.facebook.com/På-tur-med-Ad-Libitum-324482945169847/

Drevet av Blogger.