Baugspyd med stigeBaugspyd - PT10044
Baugspyd - PT 10044
Våren 2012 ble det montert et baugspyd av typen PT 10044 fra Båtsystem. Dette er et baugspyd med plass til anker. Vi måtte bytte ut CQR-ankeret som fulgte med båten til et 15kg Brucekopi som var det som passet best sammen med dette baugspydet. Vi måtte også fjærne den originalmonterte ankerrulla i baugen. Det nye ankeret passer helt perfekt under baugspydet.

Stige - BU75P
Vi valgte en stige av typen BU75P. Dette er ikke den billigste stigen men vi syntes den virket som den mest solide. Den går skrått forover fra baugspydet - noe som gjør at vi kan fortøye med baugen enda litt lengre unna svaberget. Stigen har også gripehåndtak. For oss voksene er nok ikke dette så vesentlig da vi lett får tak lengre oppe, men det gjør at barna nå klatrer ut og inn av båten på egenhånd. Det er også god plass til stigen i ankerbrønnen.
Monteringen gikk veldig greit og var unnagjort i løpet av en litt lang ettermiddag.

Vi er utrolig fornøyde med både baugspyd og stige.  Baugspydet har gjort det mye lettere for oss å legge til med baugen mot land i utavner.  Båten vår er ganske rett i baugen men  nå kan vi stoppe opp et par meter fra der vi skal hoppe i land og dermed unngår vi å slå baugen inn i moder jord...
Når vi ligger med baugen ser det mer elegant ut å klatre opp stigen en å kravle seg opp...
 

 Noen bilder fra monteringen

Baugspyd hengt opp før montering
Først henges baogspydet opp med reimer for å se hvordan det passer.
Det blir markert hvor det skal bores hull


Merket og tapet for boring
Her ferdig merket.  Legg merke til tapen.  Den er der for at boret ikke skal skli og
at hullet skal bli nøyaktig der det er tenkt å være.
Det gjør forøvrig litt "vondt" å bore i båten


Ferdig montert.  Har klipt til pappmal for tilpassing av teakbord
Her er baugspydet montert og det er klippet til en pappmal som benyttes når
teakplankene kuttes til.  Vær nøye med å forbore teakplankene nøyaktig der
skruen skal festes.  Hvis ikke sprekker teakplanken...
Baugspydet bør peke rett frem eller en tanke oppover.  Peker det nedover
så ser det ikke så pent ut.
Jeg mangler visst nærbilder av baugspyd ferdig montert med teakplanker, stige  og anker.  Det får heller komme etter hvert...
 
 
 

Fortøyd i uthavn med baugspyd, stige og fullmåne
Den stolte skute fortøyd i uthavn med baugspyd og stige

Kommentarer

Anonym sa…
Hei, flott og nyttig blogg dere har laget! Har akkurat handlet identisk båt (men 2 lugarsversjon ), og skal montere baugspyd, et must for vår bruk. Monterte et mindre baugspyd på forrige båt, Maxi 999, som fungerte utmerket også til genaker seiling.
Har dere noe kunnskap eller erfaring om dette er sterkt nok til å holde en genaker? Det er mitt favoritt turseil, så vil ha noe som fikser dette.

Mvh

Jørgen
Trond sa…
Hei!
Vi har ikke genaker (dessverre) så noen erfaring har jeg ikke. Vil tro det er stivt nok sideveis. Staget i underkant virker solid men har sett et baugspyd som i tillegg hadde laget et festepunkt enda lengre ned og hadde en line derfra til baugspydet (Spectra/dymea eller noe slikt).
Hyggelig at du liker bloggen vår. Blir ikke så mye tid til å oppdatere den, men det kommer da noe nytt en gang i blant
Anonym sa…
Hei igjen!
Plager deg litt til - har kjøpt baugspyd, og skal montere. Men ser at det er en innvendig kanal/kant i rommet, somm gjør at jeg må montere litt lavere? hadde du det samme? Spørsmålet er om du satt baugspydet under den innvendige kanten, eller om du brukte lange skruer og boret gjennom? Takknemmelig hvis du kan gi meg et tips der - hvis du husker den monteringen ennå!


mvh

Jørgen
Trond sa…
Jeg mener å huske at det var en liten kant oppunder men boret i underkant av denne. Du ser jo også på bildet omtrent hvor langt ned jeg plasserte hullet. Så vidt jeg husker måtte jeg bruke baufila og skjære litt av den ene skiva for å få plass dtil den inder den kanten jeg tror du snakker om.Husk på at ankeret skal ligge pent inn over dekk også. Ligge en Hallberg Rassey i havna som har montert baugspydet alt for lavt og fått problemer med ankeret.
Jeg vet ikke hvor i landet du bor, men om du er i nærheten av Tønsberg så er det bare å gå om bord i båten vår for å sjekke hvrdan det er gjort der. Båten blir liggende på vannet frem til 31. okt.
Unknown sa…
Takk for svar, veldig nyttig!
Bor på Saltnes i Østfold, skal forbi første helg i november - er det mulig å ta en titt når den ligger på land, eller er det vanskelig?
Trond sa…
Heisann!
Det må være mulig å få til selv om båten står på land.
Bare ta kontakt når det nærmer seg. Jeg treffes på mobil 913 70 830 eller epost tholmoy@gmail.com

Mest lest

Bytte av drevbelg på Volvo Penta 120S seildrev

Vi har montert skroggjennomføringer fra Trudesign

Så var det vår tur til å prøve tett septik

Bytte av simmeringer i sjøvannspumpe

Montere tappekran for kjølevann på en Volvo Penta MD2030

Du melder deg rett og slett ikke ut av redningsselskapet!

Bruntons Autoprop - noen erfaringer