Montering av sugestuss / dekksgjennomføring for septik

Dekksgjennomføring for tømming av septiktank i henhold til EN ISO 8099:2000
Dekksgjennomføring for tømming av septiktank
i henhold til EN ISO 8099:2000
Helt frem til nå har Kapteinen på S/Y Beautiful day sett på seg selv som en relativt praktisk anlagt mann.  Men så skulle han montere sugestuss i dekk slik at svenskenes nye  forskrift som forbyr utslipp av kloakk til sjø skulle kunne etterleves.  Da kom problemene!  Eller rettere sagt Kapteinen gjorde en grov feilvurdering.
I dette blogginnleget kan du lese om hva som gikk galt og hvordan problemet ble løst.

 
 
 
 
 
 




 
 
Planlegging

I år skulle det monteres sugestuss i dekk slik at det skulle bli mulighet for å levere svineriet til en av tømmestasjonene som svenskekysten nå visstnok skal være fylt opp med i hver liten krik og avkrok. Disse tømmestasjonene har også en flott ny standard på sugestussen som festes til båten. Denne standarden heter ISO 8099:2000 og er så ny at den nesten er umulig å få tak i. De butikker som hadde deksforskruvning i henhold til denne standarden ble fort utsolgt. Men skipperen om bord på S/Y Beautiful Day var til en forandring uvanlig tidlig ute og klarte derfor å anskaffe en slik. Nødvendige slanger og slangeklemmer ble også kjøpt inn.  Var ikke rare jobben dette - trodde han.

Montering med tilhørende utfordringer

Så en ettermiddag skred skipperen til verket. En titt inn i skapet der septiktanken sitter. Det så ut til å være et fint sted å montere sugestussen omtrent rett over tanken der den har innløpsslangen sin. Slangen fra sugestussen skulle kobles til en ledig stuss (takk Bavaria!) nederst på tanken. Det ville riktignok bli en litt krapp bøy på slangen for å gå klar av septiktanken, men ikke krappere enn at det fint skulle la seg gjøre, mente skipperen.

Det ble boret et lite "pilothull" på ca 3mm for å verifisere både over og under dekk at hullet kom der det var planlagt - det gjorde det. Så var det å finne frem hullsaga. Et tips her er å kjøre drillen baklengs til hullsagen har gnagd seg gjennom gelcoaten. Det er riktignok ikke så effektivt, men du unngår å slå løs biter av gelcoat. Når du er trygt gjennom gelcoaten så kjører du drillen riktig vei.



Hull i dekk til dekksforskruvning
Her tas det hull til skroggjennomføringen.
Kjør drillen baklengs til du er gjennom gelcoaten så slipper du at du slår løs biter

Et 51mm hull åpenbarte seg i dollbordet og sugestussen ble satt på plass. Skipperen gikk så nedenunder for å betrakte resultatet. Det var nå skipperens selvinnsikt hva angår å være praktisk anlagt fikk seg en real knekk. Jeg hadde ikke tenkt på at en sugestuss i henhold til ISO8099:2000 er lang. Når jeg tok den raske beslutningen om at denne svingen skulle vi klare så hadde jeg sett for meg at slangen skulle tres inn på sugestussen helt oppunder dollbordet, men denne dekksforskruvningen gikk nesten helt ned til septiktanken. Ikke en sjans i havet å få tred på en slange og langt mindre lage knekk på den. Nå var gode råd dyre! Første desperate (og selvsagt håpløse) forsøk var å følge opprinnelige plan. Men da måtte det bøyes en 90-graders knekk på den stive septikslangen. Slangen ble forsøkt kokt(!) Kan opplyse at det ikke hjelper. Hadde noen stukket hodet inn i byssa og fått øye på at skipperen var i ferd med å tilberede nykokt septikslange kan det hende at vedkommende aldri ville dukket opp til en evt. middagsinvitasjon.




Delikatesse.  Kokt septikslange
Ny rett: Kokt septikslange
Nå var gode råd dyre. Kanskje burde hullet likevel vært laget aktenfor septiktanken. Det ville gitt en veldig grei føringsvei for slangen, men det så veldig trangt ut i dollbordet som smalnet litt inn (sett fra undersiden), pga vask og speil. Det kan hende det ville vært plass her, men nå var allerede hullet laget og det ble ikke foretatt kontrollmål for å se om det teoretisk var mulig å lage nytt hull et annet sted.

I stedet for ble det begynt med planlegging av sugestuss med 90-graders bend.

Det var ikke noe alternativ å kappe dekksgjennomføringen da den ikke lengre ville oppfylle kravene til ISO 8099:2000. Ryktene skal nemlig ha det til at den slangen som kobles til båten har en "gummitut" nedenfor gjengene slik at innsnevringen fra 2" til 1 1/2" der septikslangen skal festes er en del av standarden. Det ble vurdert å lodde/sveise på et bend, men det ble forkastet da det kunne bli for "stivt" og vanskeliggjøre monteringen. Det er tross alt relativt trangt der det skal monteres. Så var planen å kappe bort 38mm-stussen (men la innsnevringen stå igjen slik at ISO-standarden ble opprettholdt) og gjenge opp dekksgjennomføringen slik at det rett og slett kunne skrus på et bend etter at dekksgjennomføringen var montert. Fant ingen rørleggere som ville ta på seg den oppgaven….

Løsningen

Deler for å lage 90 graders bend på dekksgjennomføring
90-graders bend med 51mm og 38mm slangestuss.
51mm-stussen er kappet så kort som mulig.
38mm stussen fra skroggjennomføringen stikkes ned i 51mm stuss
Utenpå det hele tres en 51mm slangebit og sikres med slangeklemmer
 
Her henvises til bildet som forteller mer enn 1000 ord. Men kort forklart, eller i hvert fall forsøkt forklart.

90-graders bend med 2" (51mm) slangestuss i den ene enden og 1 1/2" (38mm) i andre enden. 2" slangestuss kappes så kort som mulig for at dette ikke skal bygge for mye. Dekksgjennomføringens 1 1/2" stuss tres ned i den kappede 2" stussen. Rundt det hele tres en kort bit (8cm) av en 2" slange som sikres med slangeklemmer. Dette ble det akkurat plass til og det ble en ganske så grei løsning. Tilførselsslangen til septiktanken ble presset litt ned slik at det ble litt trangere over inspeksjonsluka, men ellers en helt grei løsning. Sjokket var 2" septikslange som kun TESS klarte å oppdrive. NOK 1000,- + mva pr. meter !!! Godt jeg bare skulle ha 8 cm…

Dekksgjennomføring med 90-graders bend
Her vises undersiden av skroggjennomføringen.
Ikke så veldig bra bilde, men det er trangt her....
Vi ser tre slanger på bildet:
Den fremre: 19mm lufteslange
Den midtre: 38mm tilførsel (toppen av tanken) fra toalettet
Den bakre: Dekksgjennomføring med 90-graders bend (skjult bak tilførselslange)
Denne går videre akterover (38mm) langs toppen av tanken for så og kobles til
stussen i bunnen av tanken 







Lufting

Det skal visstnok være kraftige greier disse sugestasjonene og det er viktig å ha godt dimensjonert lufting i tanken. Det foreskrives 19mm slange, men flere hevder at 16mm er nok. Båten var levert originalt med 19mm lufting. Nok en gang: Takk Bavaria!

Bakteriologisk krigføring

Ekstra stuss for tømming på Septiktank
Her ser vi den ubrukte slangestussen som Bavaria
har vært så elskverdige å lage.  Den er plugget
igjen med en liten slangebit.  Denne slangen inneholder
som tidligere nevnt en fantastisk cocktail av den
velrennomerte 2004- årgangen.
Det er grunn til å tro at grunnlaget for denne cocktailen er
lagt av Jan Gunnar, båtens første eier. 
Som tidligere nevnt var det en ledig stuss som kunne brukes til tømming i bunnen av tanken. Fra verftet sin side var denne stussen plugget ved at det var tredd en kort slange på stussen som igjen var plugget med en plugg i bunnen. Alt forsvarlig sikret med doble slangeklemmer. Denne slangebiten ble nok fylt opp med godsaker allerede på jomfruturen i 2004 og siden ikke hatt noen mulighet til å bli kvitt dette. Selv om tanken var tom sto det en liten skvett og putret i denne slangestussen. Mistanken om at det var slik var til stede og demontering ble derfor foretatt med største forsiktighet - heldigvis! Slangestussen ble forsiktig balansert ut av båten. Den "cocktailen" som befant seg her tror jeg enhver despot som kunne tenke seg tilgang til baktreologiske våpen ville være villig til å ofre høyre-hånda si for å få tak i.



Ekstra lokk

Lokket på dekksgjennomføringen er ikke festet med lenke slik lokket på dieseltanken og vanntankene er.  Dette fordi det skal være mulig å feste den svenske sugeslangen.  Det er lite aktuelt å seile rundt uten lokk om vi skule være uheldig å miste dette i sjøen.  Det blir derfor kjøpt inn et ekstra lokk - sånn i tilfelle...

Kjekt å ha

Som sikkert de fleste har skjønt har jeg ikke så mye til overs for de nye svenske septikreglene, men det å få på plass en sugestuss i dekket ser jeg på som positivt.  Det gir muligheter til å få tømt tanken om utløpsventilen skulle tette seg (og det kommer til å skje igjen...).  Det gir mulighet til å kunne få tømt tanken når vi ligger i havn om det er tømmestasjon der.  Da slipper vi å gå langt til havs bare for å tømme og så returnere.
I tillegg så er det en veldig enkel måte å fylle tanken med vann om vi ønsker å skylle den.  Det å pumpe den full med dopumpa er en ganske tidkrevende jobb.

Skal du i gang med samme jobben?

I tilfelle tenk deg godt om før du setter drillen i dekk!  Prøv å unngå skarpe bøyer.  Disse septikkslangene er vanvittig stive og lite medgjørlige.  Det ryktes at Seatronic sine slanger er mye bedre, men jeg har ikke sett dem så jeg kan ikke gå god for de ryktene...
Om du har samme båt som vi har så husk at under dollbordet på babord side så går gasslangen.  Den har du ikke lyst til å skade.



Dekksgjennomføring med Tec for tetting
Tettningsstoff er viktig slik at ikke vann renner inn i båten.
På dette bildet er det benyttet Tec7.  Men etter at den var satt på plass
så ble det hele fjernet før Tec7'en herdet fordi jeg trengte et 90-graders bend.
Neste gang det hele ble montert benyttet jeg Butyl i stedet for Tec7.
Dette fordi et da forhåpentligvis er lettere å få fra hverandre igjen om
det en gang skulle bli nødvendig

Alternativet

Om du syns det er noe forbasket tull med dekskontakt, men likevel vil feriere i Sverige (eller du bare har lyst til å slippe hele septiktanken) kan komposteringstoalett være et godt alternativ.  I hvertfal om du har to toaletter om bord ville jeg vurdert å installere en komposteringsdass.  Da skal det hoølde en hel ferie (og for de fleste en hel sesong) uten å tømme annet enn "urinflaska".  Dn kan du enten tømme til sjøs (om du er utenfor Svensk territorialgrense) eller i et toalett på land.  Alternativt kan du finne en busk som ser ut til å trenge litt ekstra næring og velsigne denne med urinflaska.

Tintomara har en utrolig bra serie blogginnlegg om komposteringsdass (bør leses i rett rekkefølge):
  1. Mulltoa i båt; Here I come!
  2. Ut med dritten!
  3. Lønner det seg?
  4. Drømmedass?
  5. Ingen vei tilbake
  6. To skritt frem og et tilbake



 

Les også:

Montering av sugestuss / dekksgjennomføring for septik Montering av sugestuss / dekksgjennomføring for septik Reviewed by Trond on april 15, 2015 Rating: 5

1 kommentar:

Trond sa...

For de som måtte være interessert så kan det opplyses at tømmesystemet har fungert prikkfritt. Har fått testet det på svenskekysten i sommer. Ingen kø ved tømmestasjonene heller. Observerte faktisk bare to andre båter i løpet av ferien som benyttet seg av tømmestasjonene....
Skal bli interessant å se om det blir noen evaluering av ordningen

Drevet av Blogger.