Barn i båt

Barn i båt
Da vi i 2007 begynte å leke med tanken på å anskaffe oss seilbåt dukket spørsmålet opp: Hvordan er det å ha små barn i båt, er det spesielle hensyn som bør tas og er det andre som har erfaringer de kan dele med oss. Vi søkte litt rundt på nettet og fant noe nyttig informasjon - men ikke så mye vi skulle ønske.
Vi har derfor laget denne siden med en oppsummering av våre erfaringer og forskjellige løsninger som vi har valgt. Vi håper at dette kan være til hjelp for andre som lurer på mye av det samme som det vi gjorde.

Under er beskrevet litt av hvert - hultetibulter. Det er bare å bla seg frem til den overskriften som interesserer - det skal ikke være nødvendig å lese alt i den rekkefølgen den er presentert…
Vi satser også på å oppdatere siden etter hvert. 2011 blir første sesongen med to barn om bord og da er det jo ikke helt umulig at vi gjør oss andre erfaringer
Om noen av dere som leser dette har kommentarer eller andre gode ideer rundt det å ha barn om bord så setter vi stor pris på tilbakemeldinger.

Huske

Vi har benyttet en huske av den typen som er til de helt minste barna og som er laget i plast. Vi har hengt denne i nedgangen til salongen. På den måten sitter barnet slik at det kan følge med på de andre i cocpit. Husken vil også rette seg opp når båten krenger. Denne plasseringen gjør at barnet sitter godt beskyttet mot sol (og annet vær og vind) under sprayhood. Ulempen med denne løsningen er at tilgangen ned i båten blir tilnærmet blokkert slik at det er viktig å ha tatt opp alt man trenger under seilasen opp i cocpit. Har også lest at noen benytter en stol som er av typen som man kan klemme fast på en bordkant her. Denne stolen festes da på luka.
Sele + sikkerhetsline

Redningsvest på de aller minste er veldig upraktisk. Den blir fort veldig klumpete og stor. Barnet trives ikke noe særlig. Vi har derfor benyttet en sele når barnet var under halvannet år. Har da festet selen med en sikkerhetsline til båten slik at barnet ikke kan falle over bord. Når vi benytter gummibåten er det kun redningsvest som gjelder.

Rekkenett

Dette er et tema som det er delte meninger om.
Argumenter for:
Barn (og hunder) faller ikke over bord fordi de blir stoppet av rekkenettet
Gjenstander (leker) faller heller ikke så lett over bord

Argumenter mot:
Om ikke rekkenettet skal gi en falsk trygghet må det tettes også ved push- og pullpit
Om noen (eller noe) faller over bord er det lengre å løfte opp og vanskeligere å få tak i da man ikke lengre kan strekke seg ut under rekka
Tungvint ved fortøyning og tilgang til kryssholt

Vi har foreløpig valgt å ikke ha rekkenetting.

Redningsvest

Om bord i Beautiful Day benytter alle (både barn og voksene) redningsvest. Unntaket er som tidligere nevnt de aller minste som benytter sele og line. Vi har frem til nå benyttet en redningsvest som heter Crewsaver Seababy. Dette er en vest som er komfortabel å ha på (det ser i hvert fall slik ut) og den har en krok (harness) til å feste sikkerhetslinen i. Denne vesten har også noen lunger som kan blåses opp manuelt for å øke oppdriften ytterligere. Vi har ikke benyttet disse, men ved to anledninger fått en realistisk test av vesten som har vist at den har fungert som den skal også uten disse lungene. Nå har imidlertid denne vesten blitt for liten og vi har investert i en Baltic 15-30 kg med harness ( (både foran og bak). Vesten har ikke blitt testet i det våte element enda, men den ser veldig bra ut med to forskjellige størrelser på flyteelementene foran (asynkront) som skal hjelpe til å snu barnet raskere.

Tips 1: Ikke lag avanserte regler for når barna skal ha på seg vest og ikke. Hos oss skal alltid vesten være på i båten og ved sjøen (vesten har ofte vært på på turer langt fra sjøen. Det tyder vel egentlig på at Crewsaver sin vest er behagelig på...). Eneste unntakene er når vi sitter inne i båten for å spise - eller vi skal sove.

Tips 2: Om du har en gammel vest så ta den med. Det er greit å ha en tørr vest i reserve om den man bruker til vanlig skulle ha blitt våt.

Forpiggen som lekegrind

Sverre demonstrerer sikkerheten i forpiggen
Sverre demonstrerer hvordan
det fungerer
Vi har spent opp et rekkenett foran sengen i forpiggen. Dette gjør at hele senga her blir en stor lekegrind. Ved å polstre skutesidene med dynene er barnet rimelig godt beskyttet mot slag når båten krenger. Rekkenettet er også fint hvis barnet i løpet av natta havner i sengen hos mor og far. I vår båt er det langt fra senga ned til dørken...

Badebalje

Dette er en sikker vinner! Stor stas når vi ligger i havn og minstemann får lov å plaske i denne. Vi pleier å fylle den med en blanding av varmt vann fra ferskvannstanken og sjøvann. Balja er også fin å benytte til klesvask.

Stellebord

Har lest at flere benytter kartbordet til dette formålet. Vi har imidlertid funnet ut at senga i forpiggen er ideelt til dette. Passe arbeidshøyde for mor og far. Vi har et eget skap i denne lugaren som inneholder det vi trenger av håndklær, våtservietter, bleier, salver og ikke minst hundeposer. Hundeposene benyttes når bleia inneholder mer enn bimelim. Greit å kunne knyte igjen for å forsegle stinkbomben.

Valg av havn

Vi er ikke så veldig drevne båtfolk og liker oss best når vi er trygt fortøyd i en brygge i en lun og god havn. Etter hvert så håper vi på å bli flinkere til å benytte uthavner, men med små barn er det også lettere å komme seg i land om det er en stødig brygge fremfor et svaberg man skal klore seg fast i.

Når vi velger havn så er det ikke alltid lett å få alt man ønsker seg, men parametere som er viktige er:
Lekeplass
Mulighet for krabbefiske
Strand
Rolig (vi legger oss ikke til i en by rett utenfor nattklubben)
Turmuligheter (gjerne med barnevogn)

Det er også fint å ligge på svai og benytte gummibåten for å komme til land. Når vi ligger på svai er det ikke så store sjanser for at barna slår seg om de skulle falle over bord. De kan derfor få lov til å gå litt mer rundt på dekk uten å måtte fotfølges hele tiden.

Oppsøk andre båter med barn

Det kan være hyggelig å legge seg inntil (eller i nærheten) av andre båter med barn om bord. Både fordi det kan være en lekekamerat om bord og fordi det er sannsynlig at det blir ro i båten tidlig på kvelden. Så om du kommer inn i en havn og må legge deg utenpå en annen båt så velger du den som har et sjørøverflagg i masta (med mindre det står Berserk på hele skutesida…)

Ta med venner

Om dere har plass om bord så er det hyggelig å ha med gjester på tur. Om det er en familie med jevngamle barn så har barna veldig godt selskap i hverandre. Man er også flere voksene til å hjelpe til med både barn og båt. Venner uten barn (eller med store barn) kan også være til god hjelp. Uansett er det hyggelig å ha med besøkende!

Skaff deg informasjon

Let etter informasjon. Det finnes en del på nettet som du finner om du søker litt. Seilmagasiner (Seilas og Seilmagasinet) har hatt artikkelserier om temaet. Vi har også vært så heldige å fått være med på et kurs/seminar i regi av Seilbarn.no. (du kan lese mer om dette her). Dessverre har Seilbarn.no ikke lenger informasjon om disse kursene på sine sider, men om du tar kontakt med Pauline så blir jeg ikke overrasket om dere finner frem til en løsning.

Sykkelsete

Det finnes masse anbefalinger om å ha festet et sykkelsete i cockpit som barna kan plasseres i når de voksene ikke har mulighet til å passe på dem. Det er en selvfølge at barna skal ha på redningsvest selv om de sitter fastspent i et sykkelsete. Vi har benyttet et vanlig sykkelsete fra Hamax som vi har bygd om litt for å få det til å passe.

Pute fra kartbordet

Når måltidene skal inntas i salongen så har vi funnet en løsning med å legge puta fra kartbordet i sofaen. Denne puta er av skai og lett å rengjøre. Samtidig kommer barnet passe høyt opp. Det er mange som anbefaler barnestolen fra Ikea som har stålrørsben som kan tas av å stues bort (tar liten plass når den ikke er i bruk). Noen kutter også benene slik at den blir lavere og stødigere - spesielt i cocpit. Rundt salongbordet i vår båt er dette vanskelig å få til. Vi har heller ikke klart å få festet en stol av typen du klemmer fast på bordkanten.

Alarm ved utgangen

Den store skrekken er at barnet skal gå ut av båten om natta alene. Til nå har ikke dette vært et problem da barnet vårt ikke har klart å åpne luka selv. Men i år er det mulig at hun kan få det til. Har derfor planer om å lage en eller annen alarm ved utgangen. Litt usikker på hvordan det skal løses men har lurt på om jeg skal bruke noe slikt som dette: http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=156767656

Duplo er nok bedre enn "smålego" da det er mange steder
ombord i en båt man kan miste små deler....
Som sagt er dette bare på planleggingsstadiet. Om det blir realisert og vellykket så kommer det beskrivelse og bilder.

Aktiviteter

Det kan være lurt å ha et lite lager av aktiviteter i bakhånd. Både i havn og under veis. Her er det bare fantasien som setter grenser, men en forutsetning er at aktiviteten ikke krever at du har med mye plasskrevende utstyr.

Eksempler på aktiviteter kan være: Bading, krabbefiske, lekebåt som kan henge etter i en snor, lydbøker, spill, tegnesaker, lego osv. osv

Gummijolle

Mor og datter på slep
En gummijolle skal ikke undervurderes.  Barna syns det er kjempegøy å dra på tur og utforske områdene når ankringsplassen.  Om man ligger på svai er den også en nødvendighet for å kunne nå de fine strendene.  Når barna blir litt større syns de også det er veldig gøy å ro litt på egenhånd.  Foreløpig har vi ikke sluppet barna av gårde på egenhånd, men et langt tau (25m) i jolla gir dem likevel en følelse av å ro alene.
Det er også stor stas å henge etter i jolla om forholdene tillater det.

Far og datter leter eter en Geochache
Skipperen og hans datter leter etter en Geochache ved
Gamle Portør

Geocaching

Geocaching er det mulig å drive med hvor som helst i verden.  Det finnes cacher over alt - til og med på nordpolen....
Barna (og de voksene for den saks skyld) syns det er spennende å lete etter cacher, eller skattejakt som de kaller det.  Det er mulig å laste ned en liten app på mobilen som kan fortelle deg om det finnes geochacher i nærheten.  Ofte er de ikke lengre unna enn at du kan bruke jolla for å komme dit.  En flott måte å oppdage nye steder på!Kanskje du har et bra tips?

Du som har funnet denne siden og lest helt ned hit har trolig en interesse for temaet "Barn i båt".  Kanske du har et bra tips som du vil dele med oss (og andre).  Benytt deg av kommentarfeltet nederst på siden!  Det setter både vi og helt sikkert mange andre pris på.
Barn i båt Barn i båt Reviewed by Trond on oktober 14, 2010 Rating: 5

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei. Takk for gode tips. Vi har ikke hatt med barn i båt før så i sommer blir første gang. Har dere tips til seng/soveplass til et barn på 1,5 år? Mvh Kristin

Trond sa...

Hei Kristin!
Så hyggelig at du har funnet veien til bloggen vår :-)
Begynner å bli noen år siden våre barn var så små. Husker ikke hvor gamle de var før vi bare la dem i senga (med nett forran), men før vi gjorde det så sov de i barnevogn. I vår båt er det en del plass i forpiggen (seilbåt), slik at vi klarte å slå opp barnevogna på tvers av lugaren, mellom senga og døra inn til lugaren. Ble litt trangt for oss voksene der inne, men barna sov trygt og godt i vogna si.

Drevet av Blogger.