Anchorlift ankervinsj i baug er reparert

Anchorlift C1212 - demontert
Demontert gearhus
Ankervinsjen i baugen stoppet helt plutselig å fungere. I det ankeret kom opp av vannet og kilte seg i rulla så røyk sikringen -naturlig nok. Sikring ble byttet, men den røyk umiddelbart når vi forsøkte å kjøre ankeret ut igjen. Det virket som om noe hadde kilt seg helt fast.


Ankervisjen ble demontert og tatt med hjem for reparasjon.Anchorlift C1212 med gear
Det ødelagte gearhuset med motor 
Det første som slo meg når girhuset ble åpnet var at det ikke var noe olje der. I stedet var det en kobberfarget pasta som lå smurt inne i girhuset. Det viste seg snart at dette var en blanding av olje og "messingmel" fra et tannhjul inne i girhuset.


Girhuset skulle egentlig være fyllt med olje, men nå var det altså bare så vidt litt fuktighet (en liten spiseskje med olje kanske) blandet med messingspon/mel. Det som var litt merkelig er at det ikke er antydning til rester av oljelekkasje der ankervinsjen har vært montert. Det misstenkes derfor at girhuset aldri har vært fyllt opp med olje.Men det var ikke dette slitte tannhjulet som var årsaken til problemet vårt. Det viste seg at clutchen var dratt til alt for hardt slik at når ankeret kilte seg så ville ikke clutchen slure. Dette resulterte i at akslingen (som har et tannhjul i stål - og som går inn på nevnte messingtannhjul) nærmest skrudde seg ut av girkassa med det resultat at en låsering løsnet og at giret kilte seg fast.


Anchorlift C1212 - slitt tannhjul - messing
Messingtannhjulet som var slitt
I utgangspunktet var det at akslingen var ut av posisjon en enkel sak å fikse. Det som bekymret var det nærmest utslitte tannhjulet i messing. Anchorlift ble kontaktet og de kunne fortelle at akkurat i 2003/2004 byttet de gearhus på denne ankervinsjen. Jeg hadde den gamle typen og til den hadde de ikke løse gearhus. De hadde imidlertid det deffekte tannhjulet som reservedel. Jeg forsto det også slik at dette var noe de hadde vært borti tidligere:

Sitat: Løs komplett gir kasse til denne modellen har jeg ikke. Det kan hende jeg har løst messing hjul hvis dette er slitt, det ser du ganske tydelig. Er denne som pleier å bli slitt, stål aksling som kommer fra motor pleier ikke å bli slitt.

Etter å ha hørt prisen på dette messingtannhjulet har jeg bestemt meg for å ikke bytte det ut. Jeg er redd dette kommer til å skje på nytt og ser liten vits i å bytte det ut da.Anchorlift C1212 - gearhus - låsering
Akslingen med låsering.
Det var denne akslingen som skrudde seg ut av gearkassa
Anchorlift selger imidlertrid motor + gear uten at du behøver å kjøpe kjettingkabularet (det som er synlig over dekk). Dette er omtrent halv pris av komplett vinsj. Jeg gikk for det alternativet. Overaskelsen var imidlertid stor da den nye motoren/visjen skulle monteres. Den var speilvent i forhold til den gamle. Det gjorde at det manglet en cm eller så for å få plass til den nye. Måtte demontere gearhuset på den nye for å få akslingen til å komme ut på motsatt side. Så da at det fortsatt var samme patent med messing mot stål, men gearhuset hadde fått skikkelige o-ringer som tettet slik at oljen ikke så lett skulle lekke ut. Skruene på utsiden gikk heller ikke helt gjennom gearhuset som tidligere. Dermed var mulighet for lekkasje her også eliminert. Altså mye bedre enn det gamle gearhuset. Om noen andre skal bestille ny gear/motor så anbefaler jeg å sende Anchorlift et bilde av den gamle så får dere den kanskje montert slik som den gamle. Det er ikke så vanskelig å snu den selv, men det blir en del oljesøl når gearhuset åpnes.

Når geaurhuset var "modifisert" slik at det var slik som det gamle var det en enkel sak og montere.

Clutchen er heller ikke strammet like hardt som tidligere......

Anchorlift C1212 - utslitt tannhjul - nærbilde
Nærbilde av tannhjulet.
mer enn halvparten av godset i tennene er slitt bort...

Anchorlift MAKO1200 - montert
Den nye motoren med nytt gearhus montert i båten
Kommentarer

Mest lest

Så var det vår tur til å prøve tett septik

Bytte av drevbelg på Volvo Penta 120S seildrev

Bytte av simmeringer i sjøvannspumpe

Vi har montert skroggjennomføringer fra Trudesign

Du melder deg rett og slett ikke ut av redningsselskapet!

Jabsco Twist'n Lock med tilbakeslag

Montering av sugestuss / dekksgjennomføring for septik