Lading reparert

Plutselig peip ladealarmen. Kvitterte den ut slik at det bare blinket på displayet - så peip det igjen. Kvittere på nytt osv osv. Ganske så slitsomt når dette skjedde hvert minutt. Men plutselig endret det seg slik at det holdt å kvittere ut alarmen når motoren var startet - da blinket displayet resten av turen. Men noen dager peip alarmen i ett og holdt på å drive oss fra sans og samling.


Vi fant fort ut at vi ikke hadde noen problem med selve ladingen - dynamoen ladet villig vekk - men dessverre var ladealarmen like villig til å pipe som dynamoen var til å lade….Feilsøking ble iverksatt. Fant en del rariteter. Blant annet var det to steder på motorblokka som var brukt som jordingsterminal. Mellom disse punktene var det i overkant av 0,5V potensialforskjell. Samlet alle kablene i ett punkt uten at det løste ladeproblemet.I og med at dette kom og gikk litt var det mistanke om dårlig kontakt ett eller annet sted. Etterså og strammet/rengjorde det meste av kontakter. Det ble også forsøkt trukket nye kabler fra dynamoens B+ B- og D+ til instrumentpanelet uten at det løste noe som helst.Nå ble dynamoen levert til Klemmetsby Bilelektro i Tønsberg. Der fant de ingen feil på dynamoen (jeg hadde håpet at de skulle finne en defekt feltdiode) men de mente at terminalene var litt løst skrudd til diodeplata inne i dynamoen. 300 kroner fattigere og med friskmeldt dynamo ble denne satt inn i båten igjen, men ladealarmen peip like lystig.Neste steg i feilsøkinga var å koble bort forbruksbanken slik at jeg kun hadde startbatteri. Koblet da også bort diodeskilleren og flyttet føleren til regulatoren fra forbruksbanken til dynamoens B+. Nå skjedde det saker og ting. Ladealarmen peip fortsatt, men tidligere tok det ca 10 sek. fra jeg startet motoren til det peip - nå tok det kanskje 30 sek. Forskjellen var nå at det var mindre potensialforskjell mellom batteriets + og dynamoens D+ fordi spenningsfallet over skilledioden var fjernet.Koblet nå fra den brune ledningen som kommer fra D+ og går inn i elektronikkenheten. Koblet denne direkte til +. Fortsatt pep ladealarmen. Slik jeg har forstått det skal alarmen pipe om potensialforskjellen her overstiger en gitt terskelverdi. Mistanken min om at denne elektronikkenheten var ødelagt ble styrket. Jeg har lenge hatt mistanke om dette, men håpet at det var noe annet - den koster tross alt masse penger. Litt surt å bytte den hvis det skulle vise seg at feilen lå et annet sted.Nå som mistanken var styrket tok jeg kontakt med Vallø Motor. De lot meg låne en slik elektronikkenhet slik at jeg kunne prøve om det var den som var feilkilden - og det var det selvsagt…Hva har jeg lært? En hel masse om elektronikken om bord samt hvordan en likestrømsdynamo fungerer. Har også funnet ut at ledningen som går fra skilledioden til forbruksbanken har for lite tverrsnitt. Får et spenningsfall over denne på ca 1V når batteriene lader. Denne vil bli byttet ut med noe kraftigere etter hvert.En stor takk til Morten ved Vallø Motor som lot meg få låne en slik elektronikkenhet!


Også en stor takk til brukeren "Ingar" på baatplassen.no som har delt sin kunnskap om dynamoens virkemåte i innlegget sitt: Dynamo og lading av flere batterier

Kommentarer

Imponerende tålmldighet. Tror jeg bare hadde klippet ledningen til bråkemakeren. Blir ikke batteriene ladet opp merker du jo det en dag 😉
Trond sa…
Men da hadde jeg også mistet akustisk alarm på oljetrykk og temp...
Kent sa…
Hei, vet saken er gammel, men hvilken elektronikkenhet er det snakk om, er det VP 873737?
Trond sa…
Hei!
Måtte Google det delenummetet, men det ser ut til å være rett ddl. Det er den som pærene er festet til (pærer følger ikke med når du kjøper ny)
Kent sa…
Supert, takk1

Mest lest

Kjøpt SUP fra Coolsnow / Coolsurf, føler oss lurt!

Vi har montert skroggjennomføringer fra Trudesign

Bytte av drevbelg på Volvo Penta 120S seildrev

Så var det vår tur til å prøve tett septik

Bytte av simmeringer i sjøvannspumpe

Montere tappekran for kjølevann på en Volvo Penta MD2030

Montering av sugestuss / dekksgjennomføring for septik