Ny VHF og AIS transceiver


iCom IC-M423 VHF med håndsett
Skuta er blitt oppgradert med ny VHF samt at vi har installert AIS-transceiver!

Den gamle VHF'en har bare blitt dårligere og dårligere og de siste par sesongene har den vært nærmest ubrukelig.  Det ble derfor bestemt at ny VHF skulle på plass.  Vi anser VHF'en som en viktig del av sikkerhetsutstyret om bord.  Det er derfor viktig at den fungerer som den skal og at vi kan stole på den.  Både for egen og andres sikkerhets skyld.



Valg av VHF

En problemstilling som dukket opp var om vi skulle ha VHF med eller uten AIS Receiver.  I og med at skipperen også har ønsket seg en AIS transceiver i lang tid ble det bestemt at det ikke var behov for  AIS-receiver i VHF'en, men at de pengene vi sparte her heller skulle puttes i en transceiver.

Håndsett til VHF

En annen ting som skulle på plass var håndsett til VHF'en.  Greit å få lyd i cocpit samt kunne betjene VHF'en fra rormannens plass.  Erfaring tilsier at vi ikke hører VHF'en ved karbordet når motor er i gang eller det er mye lyd fra vær og vind.  I en stressende situasjon der det er behov for VHF er det heller ikke sikkert at det er aktuelt å forlate rormannplassen. Derfor ville vi ha et håndsett istedenfor bare en ekstra høyttaler.
Det finnes slike håndsett både med kabel og med trådløs kommunikasjon.  Vi falt fort ned på at kablet håndsett var det beste for oss da vi ikke ville være avhengig av batteri for at det skulle fungere, samt at det faktisk henger fast i båten slik at faren for å miste det på sjøen elimineres.

Valgets kval

Når vi da hadde bestemt hva det var vi skulle ha var neste skritt å sende en epost til godtebutikken over alle godtebutikker, nemlig Seatronic i Moss.
De anbefalte oss følgende "pakke":
Vi stoler fullt og helt på Seatronic sin ekspertise her.  Problemet er bare det at skipperen har et par-tre radioamatører i sin omgangskrets og der er det kun iCom som gjelder.  Fant også en YouTube-video (se under) der iCom sin støydemping demonstreres. Vi valgte litt motvillig å ikke følge Seatronic sin anbefaling av VHF.. Valgte istedenfor en tilsvarende VHF fra iCom.  Om dette var lurt eller ikke vites ikke.




Vi endte til slutt opp med denne pakka:

AIS-antenne

Antennen til AIS'en er en liten gummipisk som skal plasseres på pushpit.  Denne lave plasseringen er ikke den mest ideelle og kombinert  med lav utgangseffekt gir nok ikke dette den beste rekkevidden.  Det hadde derfor vært ønskelig med en antenne som var avstemt til frekvensen som AIS benytter.  Glomex har en slik antenne som heter RA111-AIS.  I følge et innlegg på baatplassen.no ga denne betydelige bedre resultater enn en RA111.  Dessverre så lagerførte ikke Seatronic AIS-utgaven så da ble det en standard RA111.  Den er sikkert god nok iom at det er denne Seatronic selger til de som trenger AIS-antenne.
Det som er viktigere for oss enn rekkevidde er at skip i nærheten plukker oss opp på sin AIS samt at vi ser skip i nærheten.  Det er selvsagt moro å bli plukket opp på basestasjonene til Marine Traffc, men det er ikke det viktigste.  Vi har dessuten vårt eget system for de som vil følge med på hvor vi befinner oss.

Montering

Når alle varene var i hus var det bare skride til verket.  Den gamle VHF’n ble plukket ut av båten og den nye satt inn. AIS ble montert under kartbordet.  En relativt enkel jobb.  Så begynte trekking av kabler.  For så vidt en enkel jobb det også, men til tross for en relativt stor båt (i våre øyne) så er det forbasket trangt og kronglete å få frem kabler – det skal jo helst se pent ut også.
Men etter en god porsjon banning og steiking var til slutt alle kabler trukket dit de skulle og utstyret ble koblet sammen som vist på koblingsskjemaet under.  Det skal tilføyes at knappen for “Silent Modus” ikke er montert enda.  Må først bestemme oss for en passende plassering og deretter finne en knapp som passer.


iCom håndsett til VHF montert på pidestall
Håndsett montert på pidestall.
Plassert slik at kabel ikke kommer i
konflikt med ratt eller girhendel


iCom VHF montert ved kartbordet
VHF montert ved kartbordet





AIS-antenne montert på pushpit
AIS-antenne montert på pushpit

 

 

 

 

 

 

 

 












 

Oppkobling


NMEA-koblingsskjema
Skjema som viser hvordan komponentene (Raymarine MFD C80, iCom IC.M423 og Amev Camino-108) er koblet sammen med NMEA0183



NMEA 0183 plugg inn på Raymarin C80 kartplotter
NMEA 0183 plugg inn på Raymarin C80 kartplotter
Multikontakt på Amec Camino-108







 




Amec Camino-108 AIS sender og mottaker
Slik ser AIS-transceiveren fra Amec ut.
En liten plasseringsvennelig boks























Det meste fungerte som det skulle

Som dere ser av koblingsskjemaet så er NMEA 0183 inn og utganger benyttet på alle apparatene.  Det i ønsket å oppnå med dette var:

AIS NMEA #1 ut – Kartplotter NMEA inn
  • AIS-informasjon om omkringliggende båter – FUNGERER!
  • GPS-signal fra AIS’en til kartplotter om GPS’en på SeaTalk skulle feile – FUNGERER!
  • DSC/Distress.  Få opp posisjonen til andre fartøy som sender DSC/Distress. – Uvisst om dette fungerer da det ikke er testet.  Vet heller ikke om det er VHF og/eller AIS som sender slike meldinger til kartplotteren
Kartplotter NMEA ut – AIS NMEA #1 inn
  • GPS posisjon til AIS (om AIS’ens GPS skulle feile) – FUNGERER IKKE.
    • Det ser ut til at Amec Camino –108 støtter eksterne GPS’er.  det finnes en annen modell som heter Camino-101 som støtter eksterne GPS’er
  • Konklusjon:  NMEA ut fra kartplotter trenger ikke kobles til

  AIS NMEA #2 ut  VHF NMEA inn
  • Mottar GPS-posisjon fra AIS’ens GPS - FUNGERER
  • Mottar GPS posisjon fra kartplotter – FUNGERER IKKE.
    • Dette fordi formatet på NMEA setningen som Raymarine sender ut (når GPS’en sender signalet inn på SeaTalk) ikke er kompatibelt med slik iCom forventer at det skal se ut.  Det finnes informasjon hos iCom som forteller at dette ikke vil fungere mot Raymarine produkter.  Informasjonen finnes også hos Raymarine som sier at det ikke fungerer mot iCom VHF’er men mot de fleste andre fabrikat.  Kanskje vi skulle valgt Standard Horizon likevel….
VHF NMEA ut - AIS NMEA #2 inn
  • Sender muligens DSC/Distress posisjoner fra andre fartøy.  "Videremformidles" i tilfelle  til kartplotter via AIS NMEA #1 ut. (Dette er ikke testet)



iCom Technical Bulletin(MA-021306A-ID)

Her er det gjengitt hva iCom sier om tilkobling av iCom VHF til Raymarine GPS når signalet sendes via NMEA 0183 på en av deres kartplottere
All Current Marine Mounted Radios
NMEA Interfacing with Raymarine Products

Issue
When interfacing between an Icom radio and a Raymarine product, some models have outputs that insert a prefix in the standard NMEA 0183 sentence, which can cause the entire sentence to be rejected by Icom radios. This prevents the Icom radio from receiving DSC information from the GPS. In these cases, the Raymarine product will insert an “EC” or “IS” (talker ID) in front of the NEMA sentence, rather than the standard ”GP.” for example: $ECGGA… etc.

This will not occur if you connect directly between the Raymarine GPS NMEA Out and the Icom radio. However, if a plotter (or other NEMA device) is connected between the GPS and the radio, the radio may reject the NEMA sentence because the talker ID (GPS) will not be “GP”.

Workaround
Connect your Icom radio directly to the GPS device from GPS NMEA Out port; this will output the proper NMEA sentence talker ID. Do not connect the Icom radio to a SeaTalk ® port or anyport other than NMEA Out. If a separate plotter is used, connect the GPS to the plotter from the NMEA Out port and tap off the GPS NMEA Out line before it goes to the plotter. You may need to change the connection between your GPS and plotter from SeaTalk to NMEA to make this work.

Icom America Tech Support, 2/16/06 page 1
(425) 454-7619
marine@icomamerica.com


Nødantenne til VHF'en

I og med at det nå sitter en ekstra VHF-antenne på båten så  er kabelen til denne trukket forbi VHF'en (og stripset fast til antennekabelen til VHFen) før den er ført ned til AIS-transceiveren.  På den måten er det mulig å fiske tak i denne kabelen og koble den til VHF'en (det er samme plugg på AIS og VHF) i tilfelle det skulle oppstå en situasjon der antenna i mastetoppen ikke fungerer (f. eks ved et rigghavari)


Konfigurering av AIS

Det var relativt enkelt å konfigurere AIS'en.  Bare å installere programvaren som fulgte med på en PC (Windows 7) og koble til USB-porten.

Konfigurasjon av AIS.  Det var først meningen å plassere GPS-antennen akter
på båten.  Nå ligger den under kartbordet så plasseringen av antenna må nok
omkonfigureres....
Alt fungerer som det skal!



Plassering av GPS-antennen

GPS-antennen som følger med AIS’en er en sånn "sopp-liknende" sak som de fleste har montert bak på pushpit.  Jeg har allerede en GPS-antenne der til kartplotteren og har egentlig ikke lyst på en til.
Både sitter den utsatt til (et tau kan hekte seg i den), det er stygt og det må bores enda et hull i båten.  Jeg gjorde et forsøk med den medfølgende antenna.  Prøvde å plassere den på dekk (med fri sikt i alle retninger (også oppover) samt nede under(!) kartbordet.  Som det fremgår av figurene under var det ikke store forskjellen i mottatt signal.  Det står også i manualen at det kan benyttes en hvilken som helst 3,3V GPS-antenne.  Jeg har en slik liggende som er ment for bruk i bil.  En sånn som skal monteres på dashbordet - ikke store saken.  Skal prøve å koble til denne og lime den fast oppe under dolbordet.  Men inntil videre blir antenna liggende under kartbordet…



AMEC AIS amino-108 GPS-signal (fri sikt)
GPS-signal med antenna i friluft
AMEC AIS amino-108 GPS-signal (under dekk)
GPS-signal med antenna plassert godt innunder kartbordet




 

 

En oppdatering  - antenna knakk....

Under fortøyning i sterk sidevind og med febrilsk baksing med tau festet til bøye akter så hektet tauet i AIS-antenna på pushpit'en.  Antenna er jo myk og fin så tauet spratt over og alt så ut til å ha gått bra.  Men senere på vei over til Læsø så syns jegat jeg fikk inn veldig lite båter på AIS'en.  Store tankskip dukket ikke opp før de var nærmest på siden av oss.  Jeg rugget litt på gummipisken og vips så dukket det opp nesten 100 fartøyer på AIS'en.  Jeg hørte også en litt sånn "knaselyd" inne i antenna år jeg rugget på den.  Antenna ble dissekert og vi fant at selv om selve antenna er en fjær så er festet mellom antenna og pluggen ett eller annet sprøtt støpegods.  Antenna var rett og slett knekt rett av ved rota.
En bekjent av skipperen som er radioamatør ble kontaktet via SMS og i retur fikk vi formler for beregning av bølgelengder og antennelengder.  Etter en runde med manualer (for å finne AIS-frekvensen), formler, kalkulator, pianotråd, fyrstikker, et VHF-skjøteledd og selvvulkaniserende teip fikk vi rigget en nødantenne.  Den fungerte helt fantastisk og har stått der siden.  Blir nok stående ut sesongen og så får vi vurdere hva vi gjør til neste år.  Akkurat nå heller det mot en VHF/AIS antennesplitter.  Ulempen er selvsagt at jeg da mister muligheten til å benytte AIS-antenna som en nødantenne til VHF'en, men føler at plasseringa på  pushpit kanskje er for utsatt.  På sikt kan det hende det kommer på plass en radar på egen radarmast.  Da er det selvsagt mulighet til å legge opp en ny antenne der.

AIS / VHF nødantenne
AIS nødantenne.  Beklager at bildet er rotert, må prøve
å fikse det en annen gang...


Ny VHF og AIS transceiver Ny VHF og AIS transceiver Reviewed by Trond on juni 04, 2014 Rating: 5

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har hatt suksess med en dipol-antenne montert rett under taket i bakkant av taket (bak, "under" winchen som står på taket). Min antenne er brukt for APRS - som er radioamatørene's forløper til AIS. Der er antennen beskyttet, samt at den har anvendelig distanse. Man kan jo også montere en slik antenne vannrett under dekk i en av lukene eller loddrett i hekken (som jeg hadde på min gamle båt - der blir den typisk retningsbestemt bakover...).
Sjekk med amatør-kompisen om du kan få ham til å måle SWR etter montering. Det er helt sikkert lurt å ikke legge denne antennen rett ved siden av instrumenter eller kompass/rormaskin.
Hvis du er mest interessert i at andre båter kan plukke opp AIS-signalet ditt, vil du bruke maste-topp antennen for AIS - men da med en lavtapskabel, siden sende-effekten er lav (bare 2W på Raymarine AIS500). Det er forunderlig mye av sende-effekten som forsvinner på veien i 20m standard kabel som har ligget eksponert for saltvann. (Ett års "slitasje" er nok til å få 100% tap hvis pluggene ikke er skikkelig loddet på & vulkanisert).
Et godt alternativ er som du sier, en standard fullsize vhf-antenne på hekken. Jeg har hatt en slik antenne på hekken som nød-antenne i mange år. Siden antennen har normal høyde, vil tauverk ikke henge seg over antennen (selv under hektisk regatta-aktivitet). Jeg har med vilje skrudd den litt løst fast, slik at den kan rotere/flytte seg litt hvis noen kommer borti den.

Odd Erik

Trond sa...

Hei og tusen tusen takk for utfyllende og bra kommentar.
Siden blogginlegget ble skrevet er det montert antennesplitter (Raymarine) og jeg bruker VHF-antenna i mastetoppen. Har bytta antenna i toppen samt trukket ny kabel (den heter "low loss"....) som nå går uten noen skjøt fra antenna til splitteren. Antenna og kabel er fra Glomex og det var montert på noen små plugger som knapt var tykkere en kabelen. Dette gjorde at det var enkelt å trekke frem kabelen uten å måtte kappe bort pluggen for å få den gjennom masta. Den ene pluggen er skrudd rett inn i antenna og i andre rett inn i en ""VHF-plugg". På denne måten blir det ingen plugger som er loddet av en amatør.....

Har hkjørt radiotest til Tjøme Radio og fått god tilbakemelding. AIS plukker opp mange båter langt unna og jeg ser at landbaserte antenner (MarineTraffic) plukker meg opp selv om jeg er relativt langt fra land. Regner derfor med at SWR er OK, men sikkert ikke dumt å få målt det.

På sikt ønsker jeg meg Radar. Den blir trolig plassert på egen "stang" bakerts på båten. Da blir det trolig samtidig montert en ny antenne her som enten vil bli brukt til AIS eller som nød-/reserve antenne til VHF'en

Drevet av Blogger.