Ny skjærefjøl

Butcherblock, Endeved, End-grain, skjørebrett

Nå som sesongen er over er og båten står på land så er det tid for litt vedlikehold og oppgraderinger.  Ikke alle oppgraderinger er like store, dette kan vel karakteriseres som en av de små oppgraderingene - nemlig en ny skjærefjøl.

Tenkte det kunne være praktisk om det ene lokket som benyttes til å dekke til kummen ble bytta ut med en treplate som samtidig kunne benyttes som skjærefjøl.

For å friske opp litt sløydkunnskaper så valgte jeg å gå for en skjørefjøl der flaten består av endeved. 

Slike skjærebrett omtales også som butcherblock.  De skal ha den fordelen at de er snillere med kjøkkenkniven slik at den ikke trenger å slipes så ofte.  Når man skjærer ned i endeved så skal visstnok også snittet etter kniven "reparere" seg selv.  Tenk bare på hvor holdbar en huggestabbe er - det er endeved.

Slik laget jeg skjærefjølen

Dette er nok elementært for veldig mange.  Selv vesle Jensemann som, Prøysen synger om, klarte å lage en spekefjøl.  Jensemann hadde riktignok en ambisjon om å lage et sybord, men endte altså opp med en spekefjøl.  Kaptein Holmøy kjenner sin begrensning og går derfor rett på skjærefjøla.

Avretting med håndoverfres


Jeg tok utgangspunkt i en  rest av en benkeplate i heltre eik.  Dette var en rest som var blitt igjen etter at det ble kappet ut hull til induksjonstoppen.  Denne plateresten har stått lagret i mange år, og den hadde desverre krummet seg litt.  Første skritt var derfor å avrette den.  Dette ble gjort med håndoverfres og ett oppdett som vist ovenfor.  Fordelen var også at jeg da fikk fjernet all hardvoksolje som benken var satt inn med.  Jeg skal siden splitte opp benkeplata og lime den sammen, og da er det viktig med bart treverk.

Når platen var avrettet ble den kappet opp i "slicer" på ca 4 cm.  Maskeringstapen dere ser på bildet er for at ikke snittet skal flise seg så mye.  Tror kanskje ikke sagbladet var helt skarpt...Alle "slicene" ble snudd slik at endeveden vendte opp og de ble limt sammen.  Rikelig med lim og kraftige tvinger.  Lot det stå slik at døgn før jeg fortsatte arbeidet.

Jeg benyttet et lim fra DanaLim som heter D3 / 430 og er beregnet for utendørs bruk.  Det bør derfor også tåle litt fukt på en skjærefjøl.  Om du søker på skjærebrett og endeved på nettet så ser du at "alle" som lager slike benytter et lim som heter Titebond III.  Det var ikke mulig å få tak i her hvor jeg bor, men dette limet hadde godkjenningen "FDA 21CFR175.105" som betyr at det er godkjent for indirekte kontakt med matvarer.  Dette er samme godkjenning som Titebond III har.

Om noen skulle lure så selger Megaflis dette limet og det er faktisk billig.


Når limet var tørket var det ny runde med fresen og min hjemmelagde avretterjigg.  Når platen var helt rett ble den grovskjært med stikksag slik at den var bittelitt større en det originale lokket den skulle erstatte.Så ble det originale lokket tapet fast til treplaten med dobbeltsidig tape.  Benyttet en kopi- eller kantfres til å lage en eksakt kopi av det gamle lokket.

Brukte også fresen til å runde alle kanter på den nye skjærefjøla.  Benyttet et fresestål med litt mindre diameter på undersiden slik at skjærefjøla skulle få størst mulig anleggsflate mot kanten av oppvaskkummen.


Til slutt gjensto pussing, pussing, pussing og oljing.  Jeg har benyttet parafinolje.  Kunne også benyttet en vanlig matolje, men parafinolje er luktfri og harskner ikke.


Butcherblock, Endeved, End-grain, skjørebrett
Under skjærebrettet ser du benkeplata som er brukt som utgangspunkt for skjærebrettet.  Når det benyttes olje så blir eika en del mørkere.  Kan også informere om at endeveden trakk til seg overraskende mye olje.
Ny skjærefjøl Ny skjærefjøl Reviewed by Trond on november 20, 2023 Rating: 5

Ingen kommentarer:

Drevet av Blogger.