Da vi låste oss ute fra dass

 

Låskasse Bavaria

Etter 16 år i båt så trodde jeg at jeg hadde opplevd det som kunne oppleves av problemer rundt båtens avtrede, men i pinsen fikk vi en ny opplevelse, som i hvertfall ikke jeg hadde forestilt meg at skulle kunne skje.  Vi kom oss ikke inn på dass.  Døra lot seg simpelthen ikke åpne,  Når vi trykket ned dørklinka skjedde ingen ting.  På ferie med hele familien var gode råd dyre.  Ingen dass = veldig dårlig stemning.  Skipperen måtte til slutt skride til verket og få saget av alle skruene som holder dørkarmen på plass og fjerne hele døra og karmen.

 

Forheng
Ekte regattabåter sparer vekt der de kan.  Her har vi ersattet døra til badet med et forheng...


Når vi etter hvert fikk ut låsen og demonterte låskassa fant vi feilen.  Det går en «pinne» fra dørvrideren og opp i reilen/dørbolt.  Det er denne pinnen som trekker reilen tilbake og ut av sluttstykket i karmen.  Denne pinnen var rett og slett knekt.  Helt sikkert et tretthetsbrudd.  Ikke så rart at det var denne døra det skjedde på – helt klart denne døra som har blitt åpnet og lukket flest ganger om bord.  I tillegg så har barn en egen fasinasjon av å rive og røske fort gjentatte ganger i denne dørklinka når noen er på do og har låst døra.

 

Låskasse Bavaria
Her vises delen som var knekt

Ny låskasse ikke å oppdrive

Låskassen er ikke mulig å få tak i lengre. Låskassen det er snakk som fungerer slik at om man løfter opp dørklinka på innsiden så går døra i lås.  Heldigvis var det mulig å få tak i en låskasse som passet (lik den som sitter i lugar-dørene), men denne er da uten lås.  Bavariaer som er produsert etter 2005 har en nyere låskasse (som ikke passer) der det er et lite "nødhull" som skal kunne benyttes om låsen går i vranglås.

Fant også ut at en standard lås til innerdør kunne vært tilpasset med litt jobb.  Den er større (men minimalt tykkere) og det måtte vært frest ut større hull.  Måtte også bores opp hull til nøkkel om man ønsket låsefunksjon.  Sluttstykket i karmen måtte også flyttes.  Original klinke med skruehull ville passet.

 

Skummelt

Jeg synes det er litt skummelt at dette kan skje.  Hva om jeg var alene i båten og bare hadde tatt en kjapp tur nedenunder for et helt nødvendig ærend.  Eneste vei ut av baderommet er gjennom døra.  Karmen er ganske så solid og døra slår innover.  Kan hende at jeg ville klart å sprenge døra inn på badet ved å kaste meg inn i den fra utsiden, men tviler på at jeg hadde klart det fra innsiden og ut.  Både fordi jeg ikke kunne tatt «rennafart» og fordi hele konstruksjonen er mere solid mot slagretningen.

 

Har skjedd flere

Samme helg som vi opplevde dette var det en kar i en annen Bavaria som opplevde akkurat det samme.  Kom i kontakt med han på Facebook-sidene til Norsk Bavaria Klubb.  Han låste seg også ute fra badet, men der slo døra andre vei slik at han ikke fikk tak i skruene som festet karmen.  Han fikk i stedet en tålmodighetsprøve med å sage av reilen for å få åpnet døren.

 

 

Om du skulle oppleve noe lignende kan det være greit å vite følgende

  • Karmen er festet med tre skruer.  En bak hver hengsel og en der sluttstykket i karmen er.
  • Bavaria Båt Norge kan skaffe ny låskasse,  Den har varenummer 308927 og betegnelsen «Låskasse, u/låsemek. venstre 2001 - 22/2005».  Om du ikke får tak i låskasse med rett slagretning er den enkel å bygge om.
Dodør med krok
Manglende lås er løst med god gammeldags krokDa vi låste oss ute fra dass Da vi låste oss ute fra dass Reviewed by Trond on juni 21, 2024 Rating: 5

Ingen kommentarer:

Drevet av Blogger.