Jabsco Twist'n Lock med tilbakeslag

Båtens hjerte - dassen 

Jabsco Twist'n Lock
Jabsco sin Twis'n Lock pumpe
Båtens toalett er noe som opptar skipperen ombord på S/Y Beautiful Day. Om den ikke fungerer blir det fort utrivelig om bord. Den får derfor jevnlig vedlikehold hvor ventiler og klaffer skiftes.
Ett av hovedproblemene har vært tilbakeslag.
Det vil skje om jokerventilen ikke holder tett. Ombord i skuta vår ligger septiktanken høyere enn utløpet på doskåla og selvom innløpet på tanken er på toppen vil det alltid stå litt "guffe" i røret som kan sige tilbake i skåla.


Av denne grunn ble det for noen år siden investert i en "Twist'n Lock"-løsning. I reklamen står det så fint at: Jabsco «Twist 'n' Lock». Systemet hindrer tilbakeslag og heverteffekter.
Det er ikke sant! I utgangspunktet ser konstruksjonen meget smart ut. I tillegg til at jokerventilen skal tette og hindre tilbakeslag så er det en slags "klaffventil" som låses i lukket stilling ved at man låser pumpehåndtaket i nedre stilling etter bruk. Denne klaffeventilen vil da hindre tilbakeslag om jokerventilen lekker samt også hindre heverteffekter. Men det forutsetter at denne klaffeventilen holder tett, noe den ikke nødvendigvis alltid gjør.

Først et par ord om jokerventilen

Jabsco jokerventil
Jokerventilen.
Det skal veldig lite til av urenheter i denne
før den slipper "gråvann" fra slangen tilbake.
Det holder trolig med en liten bit av
toalettpapiret...
Hovedoppgaven til denne er å hindre at man trekker ting inn i skåla fra septikken når man pumper. Den er en "enveisventil". Om den er 100% tett så hindrer den derfor tilbakeslag av det som måtte befinne seg i slangen når toalettet ikke er i bruk. Men det er klart at den skjelden vil være helt tett. Skal ikke rare forurensningen til her før det siver bittelitt gjennom. For oss som har septiktank montert høyere enn doskåla så blir det nødvendigvis litt tilbakeslag fra røret som går fra dassen og til toppen av septiktanken.

Og så et par ord om klaffventilen 

Ny og brukt/deffekt Jabsco klaffventil
Klaffventil eller "Base Valve Gasket"
Øverst: brukt/defekt
Nederst: ny
Når alle pakninger er nye er det tett og fint. Både klaffventil (eller "Base Valve Gasket") og jokerventil gjør jobben sin og tilbakeslag i skåla skjer ikke. Etter en tid holder ikke lengre jokerventilen helt tett. Om man glemmer å låse pumpehåndtaket får man da tilbakeslag. Men passer man på å låse pumpehåndtaket elimineres problemet fordi klaffventilen tetter. Men etter en stund (i vårt tilfelle 1,5 sesong) så slutter klaffventilen å fungere. Grunnen til dette kan dere se på bildet som viser både ny og gammel/deffekt klaffventil. Gummien strekker seg litt slik at hengslen til klaffen blir litt lenger. Dermed så legger klaffen seg oppå kanten i stedet for nedi sporet. Da hjelper det ikke hvor hardt den trykkes ned - dritten lekker like forbanna.

Konklusjon

  • Jabsco med Jabasco Twist'n Lock er bedre enn den uten 
  • Jabsco Twist'n Lock gir tilbakeslag den også 
  • Bytt pakninger hver vår før herligheten tas i bruk (mindre utrivelig jobb enn midt i sesongen...) 
  • Ha alltid med reservesett med pakninger 
  • Båtdass er no' dritt, men utrolig nyttig


Les også:


Figur som viser alle delene til et Jabsco toalett
Skisse over komplett Jabsco Twist'n Lock toalett.
16: Klaffventil / Base Valvet Gasket
33: Jokerventil

Jabsco Twist'n Lock med tilbakeslag Jabsco Twist'n Lock med tilbakeslag Reviewed by Trond on januar 07, 2014 Rating: 5

3 kommentarer:

Unknown sa...

Jepp, dette er viktig! Byttet tilbakeslagsventil etter mange år selv og det ble en ny verden. Hadde vært fint om jeg vist om dette før.

Trond H sa...

Enig med deg Gaute. Dette skulle vi visst før!
Reklamen og "alle andre" sier jo at med Twist n Lock så er problemet med tilbakeslag eliminert.
Vi har i løpet av sesongen av og til slengt en skvett eddik i skåla for å forebygge urinstein. Det var utrolig effektivt for å fjerne urrinsteinen som la seg som et hardt og udelikat belegg i skåla. Nå er det ikke problem med slikt belegg i skåla når det ikke er tilbakeslag, men tanken var å holde klaffventil og jokerventil fri for urinstein ved å gi dem en skvett eddikk noen ganger i løpet av sesongen.
Det kan selvsagt hende at det er denne eddikken som har gjort klaffventilen litt "slapp i hengsla". I fjor droppet vi derfor eddikken. Blir spennende å se om dette hjelper eller om vi får samme problemet i år.
Om jeg har en gammel klaffventil liggende kunne det kanskje vært en ide å legge den i en skål med eddik bare for å se om den tar skade :-)
Men det er klart at klaffen løftes hver gang man drar i pumpa, så det er vel ikke helt unaturlig at den strekker seg litt over tid - uansett.

Unknown sa...

Hei,

Jeg har også denne dassen i min båt. Den har fungert bra i alle år og jeg har aldri byttet noe som helst på den i de 17 årene jeg har brukt båten (fra 2001). Enkelte sesonger med opptil 90 døgn ombord.
Å bytte disse pakningene hver vår, synes derfor å være helt feil. Om man tar en rens / bytte hvert 7-10 år el - burde være nok. Jeg vurderer det nå bare av preventive hensyn, da den er brukt i 17 år.

Rutinene vi har er å benytte litt sanitærveske noen ganger i løpet av sesongen, fylle på brukt glycol i sanitørsystemet (fra motoren) hver høst når motoren vinterklargjøres. En sjelden gang har vi litt eddik (35%) i bunn av skåla eller på tanken før utfart i rom sjø for å rense ut.

Mvh, Ivar

Drevet av Blogger.