Erfaringer etter en sesong med Autoprop!
Vår båt, en Bavaria 38 AC fra 2004 med et dieseldyr på hele 29HK, har denne sesongen (2013) hatt gleden av å tøffe rundt med en AutoProp fra Bruntons. Før dette hadde vi den faste propellen som Bavaria lever med originalt. Jeg har derfor ikke erfaringer med andre propeller enn denne fastpropellen. Bortsett fra en tur hjem fra Skagen for motor i en Bavaria 39 Cruiser med Volvo sin trebladete foldepropell og 55 HK.
Så de som måtte snuble over disse skribleriene på nettet får ha i bakhodet at erfaringen med forskjellige typer propeller er relativt beskjeden.
Vurderinger og skepsis
Ønsket om en annen propell enn den faste trebladspropellen har vært der siden vi kjøpte båten i 2007. Jeg har lest mye om AutoProp og dens unike egenskaper mtp at den stiller stigningen automatisk etter motstand. Det blir litt som å ha en båt med automatgir . Egenskapene ved motorseiling burde også være fantastiske. Det finnes vel bare to propeller med mulighet til å endre stigning under veis, nemlig AutoProp og Gori. AutoProp justerer seg optimalt hele tiden mens Gori må settes i en slags "OverDrive-stilling". Hos Gori gjøres dette ved at du bakker (da vris bladene 180 grader. Deretter settes båten i fri. Mens båten fortsatt har fart bakover (minst 1 knop i følge manualen) settes båten i gir forover. Da blir bladene stående slik de var når båten bakket - dette gir overdrive-funksjonen. Vi ønsker oss en slik mulighet til økt stigning på propellen både på stille vann og ikke minst under motorseiling. Men under motorseiling vil det være plundrete med Gori. Som regel startes motoren når kapteinens frue oppdager at loggen viser 4 knop eller mindre. Da er det full seilføring og vanskelig å oppnå 1 knop akterover for å aktivere overdrive....
Skepsisen til AutoProp var likevel til stede. Var den så bra som den ble hevdet å være? Det finnes historier om at den mister propellblader, men det var visstnok bare en produksjonsfeil som skulle være fikset, det er mye leamikk og bevegelige deler- ville det holde? Hva om man får et tau i propellen, ville den tåle det? Ikke utbygd forhandlernett i Norge, hvorfor er det ingen av de store båtbutikkene som selger denne propellen?
Som dere skjønner var skepsisen stor men lysten på de unike egenskapene til denne propellen var større en skepsisen og etter et par netter med lite søvn og mye vurdering frem og tilbake bestemte jeg meg og bestillte en AutoProp!
Erfaringer så langt
Når dette skrives er båten tatt på land og vi har en sesongs erfaring med vår nyanskaffede propell. I all hovedsak så levde propellen opp til forventningene og vel så det. I vår med en skute som akkurat var sjøsatt, ingen groe på hverken skrog eller propell samt en båt som enda ikke var blitt lesset full av "feriestæsj" så gjorde den 7-7,5 knop ved 1900 rpm. Noe slikt har vi aldri vært i nærheten av tidligere. Det føltes imidlertid sakte fordi vi knapt hørte motoren... Egenskapene ved motorseiling var også helt supre. 1-1,5 knop ekstra allerede ved 700-800rpm. Utover sesongen har farten blitt dårligere (og båten har ligget betydelig dypere i vannet.) Når vi tok den på land var det litt slim på skroget men ikke noe groe. Propell og drev derimot var ganske grodd.
Havnemanøvrering
Havnemanøvrering har blitt noe helt annet med denne propellen. Fra stillestående så reagerer båten veldig tregt både forover og bakover. Når båten først kommer i sig er det helt greit med krefter. I forhold til den faste trebladede propellen må man altså bruke litt mer turtall på motoren når båten skal settes i bevegelse. Det som også er litt uvant er at "sidewalk" når man gir gass (forover og akterover) er nærmest helt borte. Dette er egentlig kjempebra og helt unikt for denne propellen, men jeg hadde endelig lært meg å utnytte denne svakheten.....
En fordel denne propellen gir ved havnemanøvrering er at bladene roterer 180 grader når man bakker slik at bladene står "rikti vei" også når man bakker. Dette gjør at om man bakker opp for å bremse båtens fart så nærmest bråstopper den. Pga dette kan jeg ved ugunstige forhold med mye strøm/vind holde større fart inn mot brygga en jeg turte med fastpropellen og likevel klare å stoppe.
En fordel denne propellen gir ved havnemanøvrering er at bladene roterer 180 grader når man bakker slik at bladene står "rikti vei" også når man bakker. Dette gjør at om man bakker opp for å bremse båtens fart så nærmest bråstopper den. Pga dette kan jeg ved ugunstige forhold med mye strøm/vind holde større fart inn mot brygga en jeg turte med fastpropellen og likevel klare å stoppe.
Seilegenskaper
Under seil går båten betydelig bedre enn med fastpropellen. Det hadde den sikkert gjort også med en hvilken som helst annen foldepropell også. Jeg var overrasket over hvor stor denne bedringen var. Merker det spesielt i lite vind hvor vi nå seiler vesentlg raskere. Det er også deilig å slippe "hvislingen" fra gearkassa når propellen går rundt.
De tidligere nevnte egenskaper AutoProp'en gir ved motorseiling er fantastiske og må bare oppleves!
De tidligere nevnte egenskaper AutoProp'en gir ved motorseiling er fantastiske og må bare oppleves!
Problemer
Utover dårligere egenskaper ved havnemanøvrering har vi ikke opplevd noen problemer med propellen bortsett fra ett tilfelle. Flatt vann, fulllasta båt (8 pers + pikkpakk), sol, 2000 rpm, 6,5 knop, god stemning og så plutselig begynner skuta å riste som om det står en kar med pressluftbor under dekk. Det rister å skrangler. Båten settes umiddelbart i fri. Litt skjelvene og usikre på hva som skjedde så setter vi forsiktig båten i gear - ingen reaksjon. Gir gass uten at båten reagerer, men vibrasjonen er borte - det virker som om propellen har fallt av.... Prøver å bakke - ingen reaksjon. På nytt settes båten i gear forover - gir full gass og plutselig "akslererer" vi og alt er som før. Dette har bare skjedd denne ene gangen. Hva som skjedde vet jeg ikke, men misstenker at vi må ha fått noe i propellen som har gjort at bladene ikke roterte fritt slik de skal gjøre.
Vedlikehold
Det er litt vedlikehold på denne propellen. Lagre skal smøres opp hvert år og etter en (forhåpentligvis lang) tid skal lagre byttes samt et gummiboss som sitter i navet på propellen skiftes. Dette er nok prisen å betale for de fantastiske egenskapene. Det skal også sies at det mekaniske virker utrolig forseggjort og robust.
Anoden var forøvrig veldig oppspist etter en sesong. Rundt skruene var det nesten ikke noe igjen slik at den holdt på å falle av. 4-5 uker til i sjøen tror jeg ikke den hadde tålt uten å falle av. Dette til tross for at jeg hadde malt anoden i området rundt skruehullene slik det var anbefalt i manualen. Anoden på drevet var som tidligere år nesten ikke tæret i det hele tatt. Tror dette må skyldes at det på drevet knapt er bart metall mens hele propellen var ubehandlet/blank og dermed har en mye større angrepsflate for galvanisk tæring. I manualen sto det også at det skulle være nylonskruer på anoden mens min var festet med syrefaste skruer. Dette kan selvsagt også være en medvirkende årsak til at denne anoden er mere slitt.
Leverandør
Valgte å handle propellen av AutoProp Norway. Ringer du hit så treffer du en veldig trivelig kar som heter Thomas J. Middelthon. Bare pass på at du har nok penger på konto - han kommer nemlig til å overtale deg til å kjøpe en Autoprop....
Det er sikkert mulig å handle rett fra produsent også (Thomas bare videreformidler kontakt - faktura og forsendelse kommer fra England), men det er trygt å ha en norsk forhandler. Da er man jo også omfattet av norsk kjøpslov og jeg tviler på at det er veldig mye å spare på å gå rett til produsent. 5 års reklamasjonsrett og 2 års garanti har jo en verdi det også...
Det er sikkert mulig å handle rett fra produsent også (Thomas bare videreformidler kontakt - faktura og forsendelse kommer fra England), men det er trygt å ha en norsk forhandler. Da er man jo også omfattet av norsk kjøpslov og jeg tviler på at det er veldig mye å spare på å gå rett til produsent. 5 års reklamasjonsrett og 2 års garanti har jo en verdi det også...
Slik så propell og drev ut etter en sesong |
Anoden
Anoden til Autoprop er et kapittel for seg. Den er nesten kul umulig å få tak i her i landet, men kan selvsagt bestilles direkte fra Burtons Popellers.Jeg har bestilt nye anoder fra www.ship-shape.no og de koster nesten 500,-/stk. En rimelig stiv pris, men omtrent det samme som om jeg hadde handlet rett fra Burtons.
Martyr lager også slike anoder. Disse kan kjøpes på eBay og da til under halv pris av original selv med norsk MVA lagt til. Velger man å bestille bare en på ebay så blir det likevel rimeligere enn den originale da totalkost inkl. frakt kommer under norske grenser for mva/toll.
Men jeg har likevel valgt å handle original. Dette fordi det ser ut til at Martyr sine anoder er "hule" slik at de passer både på H5-propellene (Aksel) og H5 APS - propellene (seildrev). Det gjør at det er mer gods i en original H5 APS anode. Hvorvidt det har noe praktisk betydning vet jeg ikke da "ørene" på anoden er det som tæres først bort slik at anoden likevel må byttes hvert år.
Men for sikkerhets skyld kjøpes originale anoder.
Kan også legge til at de originale nå produseres i aluminium og ikke i zinc. Har prøvd å lese meg opp litt og tror det kan være like bra. Båten ligger jo også mesteparten av tida på båtplassen sin. Det er bak en molo der jeg har sett at det kommer noen drensrør(+) ut, slik at jeg misstenker at saltkonsentrasjonen i havna her er lavere enn i havet utenfor. Følgelig skal jo aluminium være bedre enn zinc.
Burtons originale H5-anode (for aksel) |
Burtons originale H5 APS anode (for seildrev) |
Martyr sin Autoprop-anode som skal passe både H5 og H5-APS Misstenkr at den er identisk med den originale H5-anoden og derfor har mindre gods enn den originale H5-APS anoden |
Ville jeg kjøpt propellen om igjen?
Om jeg bytter båt, ville jeg da kjøpt ny Autoprop? Svaret på det er ikke et rungende ja, men et nesten helt sikkert. Det som ville avgjort om det blir en ny Autoprop vil selvsagt være hvordan båten oppfører seg med den propellen den har.Motorstørrelse vil selvsagt også ha betydning. Med en 4-sylindret litt kraftigere motor så blir støy og turtall lavere enn det er med den 3-sylindrede Volvoen på 29 hester som står i båten vår. Da ville det ikke vært like viktig med egenskapene til Autoprop.
Skulle jeg dratt på langtur så ville jeg absolutt hatt en Autoprop. Motorseilingsegenskapene og redusert drivstofforbruk ville da vært viktige faktorer.
Så om du har tilsvarende båt som det vi har - løp og kjøp. Jeg har ikke angret ett sekund.
Har du et beist av en motor og en brukbar foldepropell så kjenn litt på det. Kan de fordelene en Autoprop gir deg friste så bør du bytte.
Oppdatering juni 2018:
I en diskusjon som gikk på Seilere på Facebook skrev Finn Audun Bolstad en kommentar til dette blogginlegget. Det virker som om Finn Audun har god greie på det han skriver og jeg har fått lov til å poste kommentaren hans her. Jeg ser at jeg har mange besøk på akkurat denne bloggposten og det er sikkert mange som dumper innom når de er på søken etter ny propell. Da synes jeg det er viktig at de får mest mulig relevant informasjon når de skal ta et valg.
Kavitasjonen som Finn Audun beskriver har jeg ikke selv opplevd eller hørt om andre som har opplevd. Men utfordringen med å få båten i fart fra stillestående i motvind/motsjø har jeg selv opplevd en gang.
Kavitasjonen som Finn Audun beskriver har jeg ikke selv opplevd eller hørt om andre som har opplevd. Men utfordringen med å få båten i fart fra stillestående i motvind/motsjø har jeg selv opplevd en gang.
Her er Finn Auduns kommentar til dette bloginnlegget:
Avgjørelsen om å skifte tilbake til Gori er pga et par forhold: Autoprop har en velkjent utfordring med kavitasjon. Går man i marsjfart og møter motsjø kan man miste fart brått, mens bladene på propellen blir stående i for høy angrepsvinkel. Dette medfører en voldsom risting i hele båten. Og jeg mener voldsom! På min båt var dette et stort problem som oppsto jevnlig ved motorkjøring i motsjø. Den eneste måten å bli kvitt risting var å redusere turtall for så å øke gradvis igjen. Helt umulig å få til en normal fart i slike forhold.
Det neste problemet har mest med sikkerhet å gjøre. Det kan i mange tilfeller være umulig å sette igang fra stillestående i motvind/sjø. Dette er fordi bladene starter med svært liten angrepsvinkel og trenger fart forover for å justere denne. Kjemper kreftene i mot må man rett og slett falle av, og gå vinkelrett på kreftene for å oppnå fart, deretter styre opp mot vinden. Jeg har opplevd å ikke få fremdrift til å komme meg vekk fra skipstrafikk pga dette.
Autoprop er en svært avansert og utrolig god propell til langtur. Den er svært økonomisk, og gir en behagelig gange. Under seil reduserer den motstand gjennom vannet til et minimum.
Jeg har tidligere solgt disse propellene og vært forhandler for Bruntons. De er et seriøst firma men dessverre er det en liten tendens til å bagatellisere utfordringene med kavitasjon.
I samme diskusjon skriver Finn Audun en kommentar som forsåvidt bekrefter mine antakelser av Gori sin overdrive-funksjon:
Min erfaring med Gori er ikke veldig positiv. Overdrive funksjonen fungerer på den måten at den "vender" bladene etter å ha bakket. Starter man uten å bakke (eller etter at propellen har vært foldet under seiling) går den ikke i overdrive. Det "gearet" den da havner i kan nesten sammenlignes med første-gear, og vil ikke gi hverken økonomisk eller rask marsfart. Er propellen satt i overdrive er det mer som et fjerde-gear. Helt grei fart på lavere turtall, og i mitt tilfelle og min motorstørrelse, tilstrekkelig med krefter også i motsjø.
Det er flere ting som er idiotiske med denne løsningen. For det første: Har man seilt, vinden har løyet og man ønsker å motorseile, holder det ikke kun å sette båten i gear. Man må sette motoren i revers (!) og gi på for å få propellen til å folde seg ut i overdrive, deretter smekke den over i forover. Hver gang jeg må gjøre dette får jeg vondt av å høre smellingen i drivverket.
Jeg har tidligere hatt Autoprop på båten min. Den var vesentlig mer økonomisk enn Gori. Forbruket lå jevn over ca 20% lavere. Det er betydelig, og forteller meg at Gori er et kompromiss med blader som har profil ment å gå begge veier.
Jeg ville ikke kjøpt Gori. Gå for en tre-bladet foldepropell avstemt til din båt, og det fartsområdet du liker å ligge i.
Autoprop har forresten noen temaer også som gjorde at jeg byttet tilbake til Gori..
Bruntons Autoprop - noen erfaringer
Reviewed by Trond
on
november 01, 2013
Rating:
5 kommentarer:
Kan opplyse at jeg i 2014-sesongen hadde drevspray på propellen. Benyttet Hempel sin grunning og SeaJet sin drevspray. Propellen var ikke pen når den ble tatt på land. En del flassing, men mesteparten av grunningen var intakt. Men det var nesten ingen groe på propellen! bare et par tre rur. Merket heller ingen vibrasjoner eller redusert effekt/fart i løpet av sesongen slik jeg gjorde første året når jeg kjørte med blank propell med ganske mye groe.
Anoden var også mindre tæret etter denne sesongen. (Det var selvsagt bart metall mellom anode og propell). Mistenker at grunnen til dette er at det er mindre bart metall på propellen og at det dermed blir mindre galvanisk strøm.
Eg monterte Autoprop i 2015 samtidig som eg bytte ut den gamle Volvo 2003 med ein Beta 35, dvs ein litt større motor. Båten er ein 33 ft Vindø med fast aksling. Girkassen er TMC 60a mekanisk med reduksjon 2:1. Eg er veldig gdt ngd med propellen, både ved motorframdrift og ved motorsegling. Men eg får ofte eit ganske merkbart slag i båten ved innkobling, serleg framover. Det har nok med den mekaniske girkassen å gjera, den koblar inn veldig brått, ingen sluring ved innkobling. Dvs propellen går frå stillestand til ca 425 rpm på ein brøkdel av eit sekund. Står då propellen i nøytral eller revers, vert propellblada plutseleg kasta rundt og eg mistenkjer dette er grunnen til slaget i båten. Nokon som har liknande erfaringar med Autoprop? Eg har lese på engelspråklege fora at enkelte får eit "clunk" ved innkobling. Vil det kanskje hjelpa å byta til girkasse med større reduksjon.
Jeg har ikke store motoren (29HK) og et standard Volvo 120S drev. Har ikke hatt slike slag ved innkobling som det du refererer til.
Har en Jeanneau sun odyssy 40 ds med H6 proppellen merker også slag når jeg kobler til innimellom men er ellers utrolig fornøyd med autoproppen
Jeg hadde en Bavaria 32 Cruiser fra 2010. 28hk. Den kom med fast propell som hylte under vann over 1000rpm og under 2000rpm. Lundebåt tok ikke dette på garanti, men ba meg slipe propellen. Siden det krevde løft som de heller ikke ville dekke gikk jeg for ny propell. Valget falt på 3bladet Autoprop.
Meget fornøyd, ekstemt mye bedre aksellerasjon og brems, genial på motorseiling. På tomgang tok den båten opp til 3knop, ved motorseiling 6knop med lite vind og 8 hvis jeg hadde 5-6knop fra før.
Brukte den 3 sesonger blankpolert, før jeg gikk over til drevspray, og det angret jeg på. Mye mer gjoe! Etter 4 sesonger ble den blankpolert igjen.
2020 bytter jeg båt. Katamaran med 3bladet foldepropell. Motorseiling er bare å glemme, mye bråk og høyt dieselforbruk. På tomgang bremser farten og jeg må opp i turtall. Ved 2000rpm får jeg ca. 0,5knop mer med seil og det bråker for mye.
Så er det veldig lite vind går det greit med 1200-1500rpm.
Når jeg trenger brems, må jeg virkelig dra på for å få litt. 2x eller mer, for samme effekt som forover. Nytter ikke å manøvrere på tomgang, må dra på for å folde ut propellene.
Jeg kommer til å bytte de ut til Autoprop.
Legg inn en kommentar