Nå som båtsesongen nærmer seg slutten og skuta snart skal på land så vil jeg gjerne dele min "sjekkliste" for vinterklargjøring. Dette er altså en liste for vinterlagring av båt på land. Mange av punktene er sikkert de samme om båten ligger på vannet gjennom vinteren, men noe er også forskjellig. Jeg har heller ikke tilgang til strøm på opplagsplassen. Har man det kan man selvsagt tenke litt anderledes rundt frostsikring/avfukting.
Lista er delt i tre deler. En del som gjøres før opptak, en del som gjøres etter opptak og en del som omhandler hva man bør etterse i løpet av vinterlagringen. Her er det selvsagt ingen fasit. Noen av punktene kan gjøres både før og etter selve opptaket, eller i løpet av vinteren for den del, men for mitt vedkommende fungerer det best slik jeg har satt det opp her. Rekkefølgen i hver kategori er litt tilfeldig og tas litt ettersom det passer.
Før opptak
- Ta av seil, lazybag og sprayhood/kalesje. Dette tas med hjem og lagres i garasjen
- Tau inn i mast. Jeg pleier å knyte et gammelt fall til de som er i bruk og heise de helt opp slik at "skjøten" blir helt i toppen av masta. På den måten blir de dyre fallene liggende inne i masta i løpet av vinteren og slites ikke av vær og vind. Den andre enden kveiles opp og er beskyttet under presenningen.
- Tømme båten for mat og mest mulig tekstiler som kan holde på fuktighet
- Frostsikre ferskvannsystemet, sluk og toalett
- Kjøre avfukter på "høygir" i en uke eller to slik at vinterlagring startes med tørrest mulig båt
- Skifte motorolje, oljefilter og dieselfiltre
- Sjekke nivå på batterier og evt etterfylle batterivann (jeg har "gammeldagse" batterier)
- Fylle dieseltanken nesten full. Da unngår man kondens i tanken. Om den står proppfull er jeg redd det kan svette litt diesel der slangene går inn i tanken. Her har nemlig ikke Bavaria verdens beste patent....
Etter opptak
- Spyle grundig under vannlinja med høytrykkspyler. Dette gjøres rett etter opptak. Får rur og slim lov til å tørke er det en kjempejobb å få det bort. Vær nøye slik at du unngår "helgedager"
- Bytte olje på seildrevet
- Koble fra gassflasken
- Kjøre motor i ferskvann og avslutte med frostvæske
- Sette alt av puter på høykant (slik at det er luft på alle kanter) i kabinen forran. Lukke alle luker/dører her og sett inn masse tørrballer. Tidligere tok vi putene hjem, men det er en del jobb og det trengs mye plass til å lagre dem.
- Sørge for lufting i resten av båten
- Sørge for at batteriene er toppladet og koble fra disse
- Spraye motor og elektriske komponenter med fuktdrivende olje (5-56 eller WD40)
- Skru av og ta med propellen hjem
- Alle kulieventiler åpnes og stenges et par ganger slik at det ikke blir stående vann i kula som kan fryse.
- Ta med alt som ikke tåler frost hjem. Husk at brannslukningsapparater med skum ikke tåler frost. Har du gassalarm så er heller ikke sensoren i denne spessielt begeistret for kuldegrader.
- Lage liste over ting som skal byttes ut eller repareres. Ofte gode tilbud i løpet av vinteren (f. eks Black Friday)
I løpet av vinteren
- Sjekke spenning på batterier - lade om nødvendig
- Sjekke at det ikke er rått i forkabinen der putene oppbevares
- Sjekke krybba! Når det blåser blir det mye vibrasjoner. Sjekk at ingen skruer løsner med dertil potensielt fatale følger
Etter at fallene er trekt inn i masten så kveiles de og henges opp. Da holder de seg tørre under pressenningen og utsettes ikke for UV-lys gjennom vinteren |
Sjekkliste vinteropplag
Reviewed by Trond
on
september 05, 2022
Rating:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar