Farging og impregnering av sofaputer i salong

Herdins tekstilfarge og innfargingssalt


Putene i salongen har gjennom årenes løp blitt betydelig falmet.  Særlig på de stedene der lyset fra takluka treffer.  For noen år tilbake tenkte jeg at det er jo bare å sy nye trekk...
Kaptenen kjøpte derfor inn en anseelig mengde møbelstoff fra Stoff & Stil, og en masse meter med glidelås fra ebay.  Det tok en hel hedlg for den urutinerte syersken å bli ferdig med en eneste pute.  Dette var til alt overmål den enkleste av putene, og resultatet ble bare sånn "greit nok".  Prosjektet ble derfor lagt bort.  Men nå et par år senere, etter at jeg hadde sydd ny sprayhood, og derfor mente jeg hadde mer erfaring, ble symaskin og møbelstoff hentet frem igjen.  Denne gangen gikk jeg løs på en ryggpute.  Jeg merket at jeg hadde litt mer erfaring nå.  Det tok ikke en hel helg å sy en pute, men kanskje 6-7 timer.  Var rimelig spent når jeg stappa inn skumgummien i det nye trekket jeg hadde sydd.  Skuffelsen var stor!  Til tross for mer erfaring ble ikke resultatet like bra som forventet.  Skuffet ble møbelstoff og symaskin på nytt pakket bort.  Men på Facebook hadde jeg lest om noen som hadde farget tilsvarende puter med tekstilfarge.  Det ble derfor gjort innkjøp av tekstilfarge og kapteinen stålsatte seg for et par dager på vaskerommet.


Farging av sofaputer

Som dere ser av bildet under var sofaputene skikkelig falmet, og litt møkkete.  Bildet viser den puta som er hardest rammet.  Den er nok mest utsatt for lys fra takluka.  I tillegg er det den som er lettest å sette seg nedpå hvis man bare skal ha en liten hvil eller knyte skoa.  Som dere ser er det tre forskjellige blåfarger på denne puta.  Et skikkelig falmet felt som er der lyset fra takluka treffer.  Så et litt mindre falmet felt, som er omtrent den fargen resten av salongen har som ikke er direkte utsatt for sollys, og til slutt et mørkere og ufalmet felt innerst ved ryggen.  Her har ryggputen skjermet slik at det har vært null falming, og det er trolig originalfargen vi ser.

Falmet pute fra salongen i en Bavaria
Falmet og møkkete pute

Først en skikkelig vask

Putetrekkene får først en vask i vaskemaskin.  Bruker vanlig Omo Color.  I og med at noen av putetrekkene er skikkelig møkkete, og jeg vasker på lav temperatur, så lar jeg dem først ligge en times tid i en balje med såpevann, for om mulig å løse opp mest mulig møkk, før de vaskes i maskin på vanlig måte.

Bløtlegging av trekk til sofaputer
Bløtlegging før vask i maskinFarging i maskin

Herdins Textile Colour og innfargingssalt
Salt og tekstilfarge i trommelen
Når alle puterekkene er rene, eller i hvertfall nyvasket, så farges de i maskin.  Her følges oppskriften på pakka.  1kg salt + en flaske fargemiddel i maskinen sammen med ètt putetrekk.   Tekstilfargen er beregnet for bommul, lin og viskose, noe jeg ikke tror disse putene er laget av, så litt ekstra sterk fargeblanding skader sikkert ikke.

Innstillinger vaskemaskin
Putetrekkene ble både vasket og farget på 30 grader og med 
"forsiktig" sentrifugering


Sette trekket på putene før det er tørt

For å unngå at trekket kryper og at det blir umulig å få det på putene igjen blir det tredd på putene mens det fortsatt er vått, og så får det lov til å tørke.

Farget og impregnert salongpute - Bavaria
Ferdig farget (og impregnert) pute.
Fortsatt mulig å se fargeforskjeller, men
utrolig mye bedre og "friskere" i fargenImpregnering

Nå som putene er fine og flotte så velger jeg å impregnere dem.  Benytter en vanlig kalesje-impregnering av typen Extreme.  Denne skal gjøre at det er lettere å holde putene rene når vi søler på dem.  Skal også være en viss UV-beskyttelse som forhåpentligvis forsinker ny falming.

Pute impregnert med Extreme impregnering
Impregnert pute med vanndråpe.
Vannet trekker ikke inn i puta selv om det får ligge der.
Bare å helle litt på puta så "ruller" vannet av.


Farging og impregnering av sofaputer i salong Farging og impregnering av sofaputer i salong Reviewed by Trond on februar 19, 2022 Rating: 5

2 kommentarer:

SPK sa...

Nyttig erfaring å vite om for oss andre som sikkert får behov for å gjøre noe med putene etterhvert. Vår 2007 modell 37 Cruiser har putetrekk som ikke er misfarget i det hele tatt. Det er fordi takvinduer og luker er utstyrt med trekk eller horisontal rullegardin - og jeg bruker disse hver gang vi forlater båten. Gardiner på vinduer i siden på overbygningen trekkes også for. Antall soltimer som treffer puter og innredning er dermed forholdsvis få hvert år.

Seilbaaten sa...

Det er nok en grunn til at det er gardiner i båten :-)
Vi har vært veldig dårlig til å benytte oss av disse, men det blir det nok en endring på nå....

Drevet av Blogger.