Bytte av drevbelg på Volvo Penta 120S seildrev



Volvo Penta drevbelgDette er en jobb jeg har gruet meg til lenge!
Men nå var drevbelgen blitt 10 år og da syns jeg at jeg hadde strekt strikken langt nok i forhold til Volvo sitt foreskrevne serviceintervall på 7 år.  Så da var det bare å brette opp ermene og skride til verket.
Nå viste det seg i ettertid at den gamle belgen så akkurat like fin ut som den nye, men det er ikke så godt å vite før man skifter....
Som nevnt så var dette en jobb jeg hadde gruet for - uten grunn.  Det var ikke vanskelig i det hele tatt, og hele jobben tok vel noe sånt som 8-10 timer.  I tillegg til disse timene har det gått med masse tid til grubling på hvordan dette skal gjøres og bekymringer over alt som kan gå galt.

Jeg kjøpte et servicekit av Morten på Vallø Motor.  Det anbefaler jeg alle andre å gjøre også!  Fikk masse gode råd, tips og lykkeønskninger på veien.  Og det var bare å komme innom for å spørre om råd og hjelp hvis det var noe jeg ikke fikk til.

Når jeg først var i gang valgte jeg også å bytte simmerringer og o-ringer på propellakselen.

Under har jeg forsøkt å beskrive hvordan jeg gjorde jobben.  Forhåpentligvis kan dette være til hjelp for andre som planlegger å gjøre det samme.


Klargjøre motor og drev for demontering

Startbatteri frakoblet
Husk å koble fra startbatteriet før du løsner kabler fra motor.
Forbruksbanken kan være grei å ha tilkoblet så har du lys og
radio tilgjengelig
Startet med å klargjøre motoren slik at den kunne løftes ut.  Koblet fra alle wirer, slanger og ledninger.  Husk å stenge dieselkrana før jobben begynner, samt tappe motoren for kjølevæske så slipper du å få masse søl.  Om du har byttet ut tappepluggen og erstattet den med en kran er det enkelt å tappe motoren for kjølevæske.  Husk på å plugge dieselslangene og slangene som går til varmtvannstanken (hvis du har det).  Kan også være lurt å dokumentere litt med kamera under veis slik at du husker hvordan ting skal settes sammen igjen.

Husk å tappe olje av drevet også....

Når motoren er helt fri for slanger og kabler så må leideren fjernes slik at motoren kan løftes frem

Valgte også å demontere propellakslingen fra drevet.  Dette er sikkert ikke nødvendig, men det blir mye lettere å få ut drevet når denne er fjernet.  Det gir også mulighet til å bytte simmeringer samtidig.


Overettmerke på girhendel før demontering
Laget et overettmerke på girhendelen slik at jeg
skulle få den på plass i nøyaktig samme posisjon





Eksosslangen kan være litt gjenstridig, men varme den litt og rugge den fra
side til side så kommer den til slutt



Løfte ut motor og seildrev


Løftetalje hengt opp i bom
Løftetalje ble hengt opp i bommen
Det ble benyttet en løftetalje som ble hengt opp i bommen.  På den måte ble løftestroppen så lang som mulig og det var lettere å manøvrere motoren dit vi ønsket.  Vi satte på noen løftestropper på motoren slik at vi slapp å få kjetting rett mot treverket i båten (med fare for skader/riper).  Så var det bare å løsne skuene som festet girkasse til motor samt boltene til motorlabbfestene.  Når dette var gjort strammet vi opp løftetalja og motoren kom som en pendel inn i salongen.  Da var det bare å fange den og sette den pent ned på to 15cm Lecablokker.  Støttet opp under svinghjulet med noen treklosser så sto motoren sikkert.  Det hadde ikke vært nødvendig å løfte ut motoren.  Vi kunne bare trekke den 3-5 cm frem, men var redd det skulle bli knotete og få støttet opp motoren i bakkant.  Det ville også bli dårlig plass når drevet skulle ut.

Så var det bare å løsneskruene til seildrevet og løfte det ut før det ble tatt med hjem for bytte av drevbelg, pakning, o-ringer og simmeringer.











Motor klar til å løftes ut. Legg merke til stroppene som er
benyttet istedenfor kjetting. På denne måten unngår
vi å ripe opp leideren 





Her er motoren ute. 2 stk 15cm Lecablokker er akkurat passe til å sette fra seg
motoren på




Slik ser motoren ut fra baksiden



Her er også drevet løftet ut. Vi hadde skrudd ut propellakselen først.
Om et var nødvendig vet jeg ikke men det gjorde nok det hele mye enklere

Overhaling av drevet

Seildrev tatt med hjem for overhaling
Seildrevet tatt med hjem for overhaling
Med i servicekittet så finnes ALT du trenger.  I tillegg til pakninger og drevbelg er det også en utførlig bruksanvisning.  Her var det bare å begynne å skru alt fra hverandre, rengjøre grundig og så montere det hele sammen motsatt vei (da med nye pakninger....).  Husk at boltene skal trekkes til med momentnøkkel (20Nm)

Pakningen skal i følge manualen settes inn med et stoff som heter Permatex.  Var innom Mekonomen hvor jeg fikk en flaske med noe klissete greier som het Loctite 5923.  Dette skulle være samme greiene.









Seildrevet delt 





Drevbelg fjernet og flater rengjort







Ny drevbelg montert








Ny pakning på plass. Sauset inn med Loctite 5923
(skal være det samme som Permatex)

Vurdering av om klemringen skal byttes


Klemmring med litt rust
Slik så klemringen ut når den var demontert.
Ikke så veldig mye rust.
I manualen sto det at denne klemringen skulle males med "rustmaling" eller byttes ved behov.  Min ring hadde litt rust rundt noen av skruehullene, kun på oversiden, ikke i skruehullet og ingenting under.  Trolig skyldes dette at lakken har blitt skadet når skruene ble strammet ved montering.  En bekjent på Facebook tipset meg om at hans klemring ble sandblåst og lakkert ved bytte.  Etter tre år var den så gjennomrusten at verkstedet valgte å ta jobben med å bytte klemringen (da må drevet ut igjen).  De sa at etter denne hendelsen skulle de anbefale alle å bytte klemring ved bytte av drevbelg.
Jeg vurderte det imidlertid dithen at det var så lite rust på min klemring.  Dessuten var den laget av så tykt gods at det skal mye til før den har rustet i stykker i løpet av 7 år (neste bytte av drevbelg).  Jeg bestemte meg derfor for å bare skrape litt rust og lakkere den.  Jeg håper min avgjørelse her er korrekt...
Først rustbehandlet jeg med Biltema sin ## (ville egentlig benytte Ferro-Bet rustfjerner, men den fikk jeg ikke tak i), så grunnet jeg med Corroless Rustkiller før jeg avsluttet med et par strøk av Volvo sin motormaling.






Klemring med ny farge (Volvo-grønn)
Har fått en omgang med Biltema sin rustfjerner og grunnet med Rustkiller

Bytte av simmerringer på propellaksel


Fjerning av simmerringer (bankes ut med en stor pipe)
Gamle simmerringer og lagerbane bankes ut vha en stor pipe
Her var det bare å gå på med rå makt.  Brukte en stor pipe (33mm - burde vært enda større) og hammer til å banke ut de gamle simmerringene og glidebanen til lageret.  Her er det viktig at man banker de ut riktig vei!
Så var det bare å rengjøre, ta bittebittelitt fett på simmerringene og banke de forsiktig på plass (med pipenøkkel og hammer) og til slutt presse på plass lagerbanen.  Her var det greit med en gammeldags høvelbenk.  Det var bare å presse lagerbanen på plass igjen ved å stramme skrustikka.
Husk også på at det er to store o-ringer som skal byttes.




Lagerbane presses på plass - kjekt med en god gammeldags høvelbenk....
Kjekt med en gammel høvelbenk når lagerbanen skal presses på plass etter
bytte av simmerringer


Propellaksel
Slik ser propellakselen ut når den er demontert

Montere på plass seildrev og motor

Motor klar til å løftes på plass
Motor klar for å løftes på plass
Etter å ha rengjort grundig både rundt der drevbelgen skal klemmes fast og undermotoren (nå var det lett å komme til her for å få rengjort skikkelig) var det bare å løfte drevet forsiktig på plass og skru det fast.  Husk at det skal brukes momentnøkkel (20Nm).
For å holde drevet i posison ble de spendt en lastestropp rundt leggen på drevet og kjølen.  Mens motoren ble skjøvet på plass holdt vi den fortsatt oppe med løftetalja.  Ved å stramme og slakke litt på talja varierte vi vinkelen på motoren slik at den passet inn i giret.  Roterte samtidig otoren ved å dra i viftereima.  Plutselig bare smatt motoren på plass.
Husk å ta litt fett på akslingen som kommer ut av motoren.
Så var det bare å skru sammen gearkasse og motor samt skru fast motorlabbene igjen (fortsatt alt med moment i henhold til manualen).

Når motor var på plass igjen var det bare å montere på plass igjen alle slanger, wirer og ledninger.



Strammer opp seildrevet med en lastestropp rundt kjølen for å holde det på plass
Drev og girkasse holdes i riktig posisjon ved hjelp av
en lastestropp mens motoren heises på plass



Motor løftet på plass igjen
Her er motor løftet på plass igjen

Lim på mansjett og monter propellakslingen

Mansjetten ble pusset med sanpapir og avfettet med aceton.  Samme ble gjort på skroget.  Så ble den limt fast med Tec7.  Satser på at det holder.

Og vips så var drevbelgen byttet og klar til minst 7 nye år!



Husk

  • Ta med nøkkelen til båten slik at du kommer deg inn....
  • Fyll på kjøleveske når du er ferdig
  • Fyll olje på drevet
  • Doble slangeklemmer på alle slanger
  • Koble til startbatteriet
  • Lufte dieselen før motoren startes
  • Se etter lekkasjer når båten sjøsettes



















Hva kostet moroa?

Ny drevbelg koster litt men ingenting sammenliknet med priser jeg har hørt at man må betale om man ønsker at et verksted skal gjøre jobben.  Har da hørt om priser fra ca 15.000 helt opp til 25.000,-

Drevbelg kit 2.584,-
Simmerringer – propellaksel (2 stk) 570,-
O-ringer – propellaksel (2 stk) 100,-
Totalt 3254,-



Ressurser på nettet


Om du søker litt på nettet så finnes det en del info, råd og tips.
Den jeg har funnet mest nyttig er denne YouTube-videoen som viser bytte og overhaling av seildrevet på en Bavaria 44.

Andre beskrivelser av jobben:
S/Y Greta Garbo

Just do it!

Som sagt tidligere - dette var ikke vanskelig.  Så om du lurer på om du skal begi deg ut på denne jobben så gjør det - ikke gå og grue deg så lenge som jeg gjorde.  Og bor du i Tønsbergområdet så er Vallø Motor med deres erfaring og serviceinnstilling en trygghet å ha i bakhånd.
Det er også greit å være to stykker når motor og drev skal ut og inn.

(Og til de som måtte lure - jeg er ikke sponset av Vallø Motor.....)




Lykke til!


Nå er det bare å krysse fingre for at det ikke er lekkasjer noen steder.....


PS:
Om du ønsker å få en påminnelse når det skjer oppdateringer på denne bloggen så må du følge oss på Facebook 


Bytte av drevbelg på Volvo Penta 120S seildrev Bytte av drevbelg på Volvo Penta 120S seildrev Reviewed by Trond on april 02, 2014 Rating: 5

15 kommentarer:

Trond sa...

Kan opplyse interesserte lesere om at skuta nå er på vannet - og den flyter! Ingen tegn til lekkasje rundt belgen.
Det jeg imidlertid er litt mer skeptisk til er limingen av gummimasjetten under båten. Her har jeg valgt å benytte Tec7. Har skjønt nå i ettertid at dette ikke anbefales og at det er mange som har dårlige erfaringer med dette. Skal visstnok benyttes kontaktlim. Blir spennende å se om det har holdt når skuta skal på land igjen til høsten...
Som en liten kuriositet kan nevnes at den gamle gummimansjetten holdt på å dette av for noen år siden. Limte den med noe jeg trodde var Tec7. Etter at skuta var sjøsatt oppdaget jeg at det var vanlig "maleracryl".... Men det holdt helt fint så kanskje det er det som er det beste middelet :-)

Bjørn sa...

Fin illustrasjon og beskrivelse du lager. Så på youtube at det ikke var nødvendig å ta ut motoren, det bør være plass uansett. "Alle" må vel etter hvert ta denne jobben, dersom man vil ha båten mer enn 10 år, så det er godt man kan hente inn tips fra andre

Trond sa...

Hei igjen!
Hyggelig at noen setter pris på mine beskrivelser av jobber som blir gjort med båten.
Jeg gruet veldig til at motoren skulle ut og så på dette som en voldsom greie. Men alternativet til ikke å ta den helt ut er å trekke den bare litt frem (minimum 3 cm i følge Volvo). Du må da rigge ett opplegg for at den ikke skal vippe bakover når den løsner fra girkassa og bare balanserer på de to motorlabbene. Du må også sikre at den ikke sklir sidelengs av bukkene som motorlabbene hviler på - da hvelver motoren og du har et større problem....
Jeg fant i hvert fall at det enkleste var å ta ut hele motoren (den veier bare 160kg). Du får også mer plass til å jobbe på.
Men det er klart at om du klarer det uten å ta motoren ut kan du spare en del jobb mtp å løsne kabler og slanger (om de er lange nok og ikke kommer i veien når drevet skal ut).

Har forresten planer om å scanne manualen som fulgte med drevbelgen og lege den tilgjengelig her. Den gir også en veldig god og detaljert beskrivelse av hva som må gjøres. Rekker det ikke før ferien, men nå er vel de fleste båter på vannet og skifte av belg er vel neppe aktuelt for folk før til høsten/våren :-)

Vegard Brun sa...

Tusen hjertelig takk for denne gode arbeidsbeskrivelsen! Den motiverte meg til å gjøre jobben selv forrige uke etter å ha gruet meg siden jeg kjøpte båten for 6 år siden. Drevbelgen var nå 15 år gammel, men så helt fin ut også ved nøye inspeksjon i garasjen. Jeg trakk motoren fram 10 cm og la en planke på tvers i bakkant. Da jeg skulle skyve motor på plass og få den til å treffe seildrevet, alene, fant jeg ut at en 1 cm tykk list mellom klemringen og motor var perfekt oppbygning. Dette kan man jo med fordel sjekke før man trekker drev og motor fra hverandre, altså hvor mye oppbygging som trengs. I min båt var det hel klart enklest å bare trekke motoren fram, bl.a fordi det er vanskelig å komme til med talje.

Trond sa...

Takk for tilbakemelding Vegard.
Hyggelig å høre at noen har nytte av mine skriblerier. Fant noe på nettet selv når jeg skulle bytte, men ikke så mye. Syns derfor det var greit å få dokumentert skikkelig slik at andre kunne få glede av det samt at jeg selv vil ha glede av det om en 10 års tid igjen :-)
Flott at du beskriver hvordan du gjorde det uten å løfte motoren helt ut. Om slanger og kabler er lange nok slik at du slipper å demontere disse så sparer du en god del jobb.
God sommer med ny drevbelg!

Vegard Brun sa...

Jeg kan nå fortelle at å lime gummimansjetten med sikaflex kan være utilstrekkelig, i alle fall uten å rubbe gummien først. Etter to dager lå mansjetten og slang foran propellen, og all sikaflexen satt igjen på skroget (som var pusset og hadde god heft, rikelig med sikaflex). Jeg skar den rett og slett av, det er jo bare en glatting mot turbulens går jeg ut fra, og limer den på nytt neste år med kontaktlim etter grundig rubbing av gummien.

Trond sa...

Takk for tilbakemelding Vegard!
Synd at ikke sikaflexen holdt. Min mansjett som er limt med Tec7 sitter fortsatt (men jeg vet ikke hvor godt). Jeg rubbet gummien med sandpapir og avfettet med Aceton. Trykte den også skikelig fast. Blir spennende å se til høsten når skuta kommer på land hvordan den sitter da.
Jeg tror at mansjetten i tillegg til å hindre turbulens også skal hindre lys å komme inn i hulrommet. På den måten hindres groing av rur og blåskjell der inne, noe jeg mistenker ikke er helt sundt for drevbelgen. Anbefaler deg derfor å lyse litt inn der med lommelykt for å sjekke før du limer på ny mansjett.
Men tror det er mange som kjører rundt uten mansjett (har sett flere som ligger nedpå propellen på båter i opplag) som så veldig kritisk tror jeg neppe det er.
Skal gi rapport på hvordan mansjetten min sitter år jeg kommer på land - evt litt før om den skulle løsne og falle av....

Trond sa...

Hei igjen!
Kan opplyse om at gummimansjetten som er limt med Tech7 sitter på plass etter endt sesong. Har riktignok ikke forsøkt å rive i den for å se hvor godt den sitter.

Kan også opplyse at oljen i drevet som nå er byttet var klar og fin uten antydning til at det hadde kommet vann den :-)

Trond sa...

Jeg kom over et innlegg på et svensk diskusjonsforum der de til tross for bytte av simmerringer ikke hadde fått det tett, med det resultat at det kom sjøvann i gearoljen. Grunnen til dette var trolig at det var slitespor i propellakslingen etter simmerringene. Løsningen deres var å montere på en "slitehylse" på akslingen. En mye rimeligere løsning enn å kjøpe ny aksling. Innlegget finnes her:
http://www.sailguide.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=10335

Kan for øvrig opplyse at også vi hadde små slitespor i akslingen, dog veldig små. Vi har ikke hatt problemer med lekkasje etter byttet

Trond sa...

OBS!
På diskusjonsforaet til Bavariaklubben er det ett innlegg fra et medlem som kaller seg for "gupe". Han skriver følgende:
"Har i dag skiftet belgen på vår 2002 modell 44AC.Der fikk jeg et helt uventet problem.Samtlige festeskruer til klemringen var ved demonteringen helt løse,jeg kunne skru dem av med fingrene.De eneste som hadde skikkelig feste var de to 10 mm. som står i støttebenet i bakkant.Da jeg skulle montere den nye var det ikke mulig å få tiltrekkingsmoment på noen av 8 mm. skruene.Løsningen ble å bore og gjenge opp for 10 mm skruer.Hvordan dette kunne ha holdt tett i 13 år er nesten utrolig.Det var ingen tegn til rust eller tæring hverken på skruer eller i det innstøpte stålet der gjengene var blanke og fine.Gjengene i hullene hadde en større dimensjon enn boltene.Vi prøvde forskjellige tommegjenger for å se om dette kunne passe,men forgjeves.Så kan man spørre seg om det seiler flere 2002 modeller med samme tvilsomme monteringen.Jeg ville ha tatt fem minutter med en 13 nøkkel og kjent etter."

Hele diskusjonstråden finnes her:
http://www.bavariaklubben.no/forum/forum_posts.asp?TID=3236&PID=9597#9597

Anonym sa...

Hei. Har fulgt din supre beskrivelse og gjort jobben i 2016 på lik båt men med D2/55 motor. Det var din beskrivelse som ga grunnlaget for at jeg ville gjøre det selv. Jeg gjorde jobben stort sett alene, men råder andre til å få hjelp til å trekke ut girkasse og drev og når dette skal tilbake på plass samt å entre aksling inn i motor. Det er tungt og kronglete. Spesielt da jeg kun trakk frem motor så langt det lot seg gjøre, ca 15cm. Erfaring fra alt viser at dette ikke er vanskelig i det hele tatt. Hele jobben tok 2 dager mens båten allerede var på land. Mvh Ben

Trond sa...

Hei Ben!
Så hyggelig at det jeg skriver kan hjelpe andre. Som du selv sier så var ikke dette så veldig avansert jobb, men enig med deg i at det er greit med to personer når motor og drev skal ut og på plass igjen

Boris sa...

Hei.

Lurer på om du noen gang fikk skannet in manualen å lagt den ut. Meget interessant artikkel.

Johann Kjartansson sa...

Angående liming av mansjett så er det på 2 forskjellige videoer på YouTube (Sailing Brittaly) brukt "CT1 lim og fug (svart)". Kjøpes i Megaflis.

Seilbaaten sa...

Ser i en kommentar over her (fra 2019) at det er spørsmål om jeg noen gang fikk scannet inn manualen som fulgte med når jeg kjøpte drevbelg. Det gjorde jeg ikke...
Men jeg har funnet en annen som har scannet manualen. Den finnes her: http://www.varen4u.nl/pdfs/SailDrive/Volvo_120s-saildrive-Seal_Change.pdf

Drevet av Blogger.