Løsningen på vibrerende bomløft

Bomløft
Endelig!
Etter 9(!) år har jeg klart å bli kvitt den mildt sagt irriterende vibrasjonen som kommer i akterstaget når vinden blåser på det og det treffer resonansfrekvensen.  Vi brukte første året til å lokalisere hvor den sykt irriterende lyden kom fra.  De resterende 8 årene har vi brukt til å finne løsningen på hvordan vi blir kvitt denne lyden.
  De som er velsignet med en rodkick kan selvsagt bare slakke eller fjerne bomløftet helt, mens vi andre må ha dette stramt når ikke seila er oppe.  Har prøvd med strekkavlaster (sånn vi har på fortøyningstauet) uten at det hjalp nevneverdig.  Har tatt en taustump fra akterstaget til bomløftet når vibrasjon oppstår.  Det hjelper noe men bare til vinden endrer styrke og resonansefrekvensen igjen oppstår.  Har Googlet og funnet masse diskusjonstråder, men ingen god løsning på problemet.

Men i år har jeg altså funnet løsningen, og den er like enkel som den er genial (i all beskjedenhet).  Hvorfor i all verden har jeg ikke kommet på dette før?

Du snurrer rett og slett storseilfallet rundt bomløftet.  På den måten brytes luftstrømmen og vibrasjonen er borte.  Løsningen er testet ut i tre uker nå med 100% vellykket resultat.  Har du rulleseil og dermed ikke tilgang til storseilfallet vil jeg tro et spinnakerfall vil gjøre akkurat samme nytten.
Løsningen på vibrerende bomløft Løsningen på vibrerende bomløft Reviewed by Trond on juli 27, 2017 Rating: 5

6 kommentarer:

Rune Knutsen Taranger sa...

Takk for tipset. Det skal prøves. Til nå har vi, delvis og periodevis, løst problemet ved å stramme eller slakke på bomskjøtet. Det hjelper imidlertid kun til vinden endrer seg litt og på nytt treffer resonansfrekvensen.

S/Y Amelie d'Oslo sa...

Takk for tips!

Anonym sa...

irriternde lyd ! Hos meg var det det gamle bomløftet som skapte akkurat riktige frekvensen og følgelig irriternde lyd. Nytt bomløft for 3 år siden, lydløst og smooth

"lykke" , Fredrikstad

Anonym sa...

Har ikke reservefall, men en liten stramm stropp mellom bomløft og akterstag har gjort trikset i alle år

Trond sa...

Vi brukte også trikset med en stropp mellom bomløft og akterstag. Ulempen for oss var at det bare fungerte en stund. Om vinden endret styrke så kom plutselig bomløftet i resonans igjen og vibrering/during var på nytt faktum. Med falet tvinnet rundt bomløftet er problemet eliminert for vår del :-)

Anonym sa...

Har også irritert meg over denne vibrasjonslyden. Prøvde dette trikset. Utrolig effektivt og ikke minst enkelt. Fallet skal jo festes et sted likevel. Takk for bra tips!!

Drevet av Blogger.