Skuta har fått solceller!


Solcellepanel på lukegarasje

Vi går en sommer i møte med diverse corona-restriksjoner. I den forbindelse ser vi for oss at det kan bli mye båt langs norskekysten og dertil fulle gjestehavner. Har derfor planlagt for å være litt mer selvhjulpne enn tidligere år, da vi kanskje ikke får så god tilgang til landstrøm. Vi har derfor investert i solceller! Riktignok ikke store panelet, men et på 78W. Mulig vi kobler på et løst panel i tillegg etter hvert, men dette lille panelet gir overraskende mye effekt.


Panelet

Panelet er et Tough 78W Flush Black fra SunBeam. De reklamerer med at det skal gi bedre effekt i overskyet vær samt at den ruglete (anti-skli) overflaten skal gjøre panelet mindre følsomt for vinkelen mot sola. Panelet skal også være "shadow optimized". Jeg tror det betyr at cellene internt er koblet på en måte som gjør at ikke panelet helt slutter å produsere strøm om en av cellene skulle få skygge på seg. Panelet vårt er plassert på lukegarasjen foran sprayhood. Selvsagt en veldig lite egnet plassering mtp skygge fra bom og tauverk. Det er heller ikke optimalt at det ligger flatt på dekk og ikke vinklet, men medfølgende dokumentasjon har noen trøstens ord i så måte:

Does the angel matter? - No not that much
If you live in northern hemisphere you might find yourself in the situation where the sun is 45 degrees over the horizon. If you then instantly compare a solar panel lying flat on the ground with a solar panel directed towards the sun you will notice more than 30% drop in production. However IF you would measure the two panels mentioned above over an entire day you would only get a 11% drop in the total production for the panel lying flat on the ground compared with the panel angled 45 degrees towards south. This is because of the sun's movement over the day.


11% reduksjon er selvsagt ikke ønskelig, men å plassere et panel i 45 graders vinkel pekende mot sør, anses heller ikke som en enkel oppgave i en båt som ikke alltid ligger helt i ro…. 

En annen ting vi likte godt med panelet er at det ikke har noen koblingsboks og at det kommer en flatkabel ut av panelet.  Dette muliggjør en "flush-montering"

Installasjonen

Som sagt så er panelet installert (limt med Tec7) på lukegarasjen. Ikke den mest optimale plasseringen mtp å unngå skygge, men optimal mtp å ikke være i veien…


Kabeltrekking
Ikke bare bare å trekke kabler i båt




SunBeam Tough 78W Flush Black hull flatkabel
Det er ikke store hullet man trenger for å få plass til
flatkabelen fra panelet. Her "frest" ut med et bor

SunBeam Tough 78W Flush Black, kabelgjennomføring
Tettet rundt flatkabel med Tec-7
Mulig jeg skal finne en beskyttelse til flatkabelen etter hvert.

 Jeg trodde det skulle være en enkel sak å trekke frem ledninger. Det er det IKKE. Jeg planla å trekke kablene (6mm2 fortinnet kabel) rett ned til området ved batteriet. Det gikk ikke da glassfibertaket som ligger under de takplatene som kan demonteres noen steder har null klaring til dekket, og det derfor er komplett umulig å få frem noen kabler denne veien. Det som derimot er mulig er å stappe inn en trekkefjær her og få den til å kile seg så fast at den må kappes og etterlates "oppi der".

Løsningen ble å trekke kabelen rett fremover under takplater, på siden av dekksluke, bak plastforingen til lufteventilen (var så vidt plass), frem til mastefot og derfra videre akterover samme vei som alle kabler som går til masta er trukket. Fordelen med denne føringsveien var at det var en smal sak å plassere en dekkskontakt rett bak masta som senere kan benyttes til et løst/flyttbart solcellepanel.

Gikk greit å trekke kabelen frem til mastefot. Glassfiber-innertaket er delt i en styrbord og babord del med en smal sprekk mellom. Klarte med en ståltråd å fiske tak i kabelen fra solcellepanelet gjennom denne sprekken.



Dekkskontakt. Skal tåle 5A
Victron MPPT regulator med Bluetooth

Victron MPPT regulator med Bluetooth. Hadde tenkt å gjøre installasjonen skikkelig med endehylser på 6mm2-kablene. Kan informere om at det ikke er plass til 6mm2 med endehylse i terminalene på regulatoren… Til de av dere som vil påpeke att regulatoren er montert skjevt kan jeg opplyse at den så helt rett ut når jeg lå forvridd inni dette lille hølet med en skrudrill!


Regulatoren

Vi valgte en MPPT regulator fra Victron med Bluetooth. En MPPT regulator har en høyere virkningsgrad en de rimeligste regulatorene. Opptil 20% bedre i følge de som har greie på det. Det sitter en microkontroller i regulatoren som konstant overvåker hva som vil gi optimal ladning i forhold til spenning og effekt på panelet. Det finnes visstnok både trege og raske MPPT-regulatorer. Forskjellen i hvor mye du får ut av disse kan visstnok variere med 10%.
Vi valgte en Victron solcelleregulator MPPT 75/15 med Bluetooth. Den er litt større enn hva vi trenger til vårt 78W panel, men da er vi klare for å kunne koble på ett panel til hvis vi skulle ønske. App og Bluetooth er mest for moro. Det er selvsagt mulig å gjøre masse innstillinger hvis du mener at du har bedre greie på ladning en det produsenten har, men det morsomste er å kunne følge med på hvor mye effekt panelet faktisk gir.



Erfaringene fra de først tre dager

Dag 1 (8/6-2020): 160Wh (Overskyet)
Dag 2 (9/6-2020): 350Wh (Lettskyet på formiddagen skyfritt ettermiddag)
Dag 3 (10/6-2020: 290Wh (Lettskyet/overskyet)


Dag to har jeg altså fått inn 350Wh, eller 29Ah. Dette var en dag hvor det var skyfritt hele ettermiddagen, og dagene er jo lange nå i juni, men det skal innrømmes at dette faktisk er i overkant av hva jeg hadde forventet mtp hvor solcellepanelet er plassert. Båten ligger også fortøyd i båthavn med seilbåter på begge sider som kaster skygge på panelet.


Under testen lå båten fortøyd ved brygga.  Ikke de mest optimale forhold mtp skygge både fra egen og andres båter.  Når dette bildet ble tatt kastet masta til nabobåten litt skygge på panelet (se bildet helt øverts i denne artikkelen).  da fikk jeg 10W ut av panelet.  5 min senere hadde sola flytta seg litt og jeg fikk plutselig 34W!

Vi har idag 2x185Ah blybatterier av god gammel type som må etterfylles med vann innimellom. De er nå 6 år gamle, men viser foreløpig ingen tegn til redusert kapasitet. Vi klarer oss inntil 3 døgn uten lading om vi er litt sparsomme med strømforbruket. Det vil altså si et forbruk på ca 60Ah/døgn. Med dette solcellepanelet kan vi da kanskje klare å tyne ut 4-5 døgn uten å måtte lade (med landstrøm eller motor). Uansett så bør dette panelet produsere nok til at vi slipper å bekymre oss om vi har nok strøm på en vanlig helgetur hvor vi starter med toppladede batterier!

Blir spennende å se hvordan dette blir i sommer. Kan hende vi bør anskaffe et løst panel i tillegg, men det er jo en enkel sak nå som vi har lagt opp dekkskontakt for tilkobling.





Skuta har fått solceller! Skuta har fått solceller! Reviewed by Trond on juni 11, 2020 Rating: 5

2 kommentarer:

Espen sa...

Hei. Takk for fin blogg. Lurte litt på din erfaring med dekksgjennomføringen der du kun freste et spor og tettet med tec7. Fortsatt fornøyd med den metoden eller hvil du anbefale å finne en dekksgjennomføring.

Trond sa...

Hei Espen!
Moro at du har funnet bloggen vår!
Solcellene ble montert før forrige sesong, altså snart ett år siden. Så langt har løsningn med frest spor med Tec7 fungert fint. Hadde nok ikke benyttet denne metoden om jeg hadde et annet panel, men dette hadde flat kabel og det passet veldig bra. Slapp noe som stakk opp fra dekk.
Har ikke merket noen lekkasje fra området så langt, så jeg tror egentlig løsningen er helt grei. Har også vært veldig fornøyd med panelet

Drevet av Blogger.