En hyllest til Biltemaimpelleren


Biltema Impeller
Må bare få lov til å komme med en liten hyllest til Biltema.  De første årene vi hadde båt benyttet vi kun original Volvo Penta impeller.  Vi byttet hvert år og hver gang var den skikkelig slitt og flere av vingene holdt på å falle av.  For tre år siden byttet vi til impeller fra Biltema.  Har fortsatt å bytte hvert år – for sikkerhets skyld, men når vi tar ut den gamle så ser den ut som om den er ny.  Byttet impeller i går.  Den har stått på hele fjorårs-sesongen samt hittil i år.  I år har den blitt mishandlet ved at den sto og gikk tørr i ca 15 min.  Trodde ærlig talt at den skulle ha tatt skade av det, men neida.  Også den så ut som om den var ny.  Byttet den selvsagt likevel med en ny Biltemaimpeller.
 
Er som dere skjønner positivt overrasket over denne impelleren.  Ikke koster den stort heller.  Ikke mye man får av deler til båt til under hundrelappen, men det er altså tilfellet her.

Oppdatering

En liten oppdatering, nå flere år etter at dette innlegget ble skrevet.
Biltemaimpelleren var ikke så bra likevel, eller den har i hvertfall litt vekslene kvalitet....

Etter at vi en vår satte inn nyinnkjøpt Biltema-impeller begynte problemene.  På første overnattingstur  fikk vi ikke kjølevann når vi skulle hjem.  Null problem. Seilte hjem, startet motor ved innløpet til havn og la pent til.  Dagen etter var jeg i båten for å feilsøke, men da fungerte alt normalt.  Neste tur var en guttetur.  Igjen fungerte kjøling, men vi skulle jo seile!  Godt utpå dagen forsvant vinden, men det var mye svell.  Seilene ble tatt ned og motor startet - ikke kjølevann!!  Nå startet feilsøking.  Impeller ble tatt ut og vi registrerte at vingene var mye mykere/slappere enn de gamle (og nye) som lå i reservedelskassa.  Plukket derfor opp en ubrukt Biltma-impeller som helt klart var "fastere i fisken" og skulle montere denne.  Det er ganske trangt og vanskelig å se inn i impellerhuset.  Jeg plundret mye og lenge, men fikk den ikke på plass.  Nevnte jeg at det var svell?  Etter en halvtimes plundring måtte kapteinen ut for å mate krabbene - litt småflau kaptein på guttetur.....
Etter videre plundring ble det klart at den tynne stålakslingen i senter av dette eksemplaret av impelleren var noen mikrometer for stor i diameter og passet derfor ikke inn på akslingen i impellerhuset.  Fant en gammel brukt Biltemaimpeller, den smatt rett på plass og fungerte upåklagelig resten av sesongen.
Etter denne opplevelsen har jeg gått tilbake til original-impeller.  Den viser etter endt sesong tegn på sprekkdannelse innerst på vingene, men fungerer likevel helt fint.  Bytter jo likevel hvert år.  Gidder ikke lengre Biltema-impeller som tydeligvis endres for hver eneste årgang.

Kommentarer

Trond sa…
En liten oppdatering:
Har idag inspisert en Biltema-impeller som har stått der i to år. Den er akkurat like fin som da den var ny (!). Kommer nok ikke til å sette den inn igjen da en ny koster så lite og det kan jo hende at den er blitt litt mykere i gummien og da vil den kanskje fungere litt dårligere. Den får heller få en plass i reservedelskassa :-)
Ellers så er jeg i ferd med å installere "PinWing" som skal lette fremtidige impellerbytter. Følg med så kommer det nok et innlegg om det også på bloggen om ikke så lenge

Mest lest

Kjøpt SUP fra Coolsnow / Coolsurf, føler oss lurt!

Vi har montert skroggjennomføringer fra Trudesign

Bytte av drevbelg på Volvo Penta 120S seildrev

Så var det vår tur til å prøve tett septik

Bytte av simmeringer i sjøvannspumpe

Montere tappekran for kjølevann på en Volvo Penta MD2030

Montering av sugestuss / dekksgjennomføring for septik