S/Y Beautiful day på leting etter en passende
ankringsplass i Gamle Portør
|
Har benyttet 3 forskjellige systemer til nå.
Vi startet først med en gratistjeneste som het Instamapper. Dette var en liten App som vi installerte på telefonen og som sendte posisjonen vår med forhåndsdefinerte intervaller til en server på Internett som igjen presenterte resultatet på bloggen vår. Dette fungerte utmerket, men den hadde den lille svakheten at den ikke kunne kjøre i bakgrunnen på telefonen. Så om skipperen sjekket e-post, mottok en telefon eller en SMS så stoppet trackingen. I 2012 så la Instamapper ned driften sin og vi var nødt til å finne en annen tjeneste. Valget falt da på FollowMee GPS Tracker. Dette var en tilsvarende tjeneste som Instsamapper, men den kostet noen få kroner (25-30) i innkjøp. Den kunne dessuten kjøre i bakgrunnen på telefonen og den brukte utrolig lite datatrafikk, så det var ingen grunn til å bekymre seg for utgifter til datatrafikk selv om vi befant oss langs Svenskekysten.
Men hvor lenge var Adam i paradis? I februar 2015 slutter Google Maps å støtte den måten å presentere data på som FollowMee benytter. FollowMee har nå kommet med en løsning der vi kan abonnere på en tjeneste til en rimelig lav månedskostnad (ca $2/mnd) . Denne tjenesten gir oss tilgang til en API-server hos dem, som igjen gjør at vi kan fortsette med FollowMee og omtrent samme løsning på bloggen vår som tidligere.
Men skipper Holmøy er utprega gjerrig og kjip. Her skal det pokker ikke betales noe som helst....
Man hiver seg da rundt og ser etter alternativer, og de finnes.
Mine øyne falt på MarineTraffic. Nå må ikke du som ikke har AIS Tranceiver om bord stoppe å lese og tenke at dette ikke er en løsning du kan benytte, for det kan du, men mer om det senere.
Vi har som sagt valgt en løsning fra Marine Traffic og dere ser resultatet under fanen "Følg Oss".
Tenkte jeg skulle forklare løsningen vi har - i korte trekk. Men istedenfor å bruke S/Y Beautiful Day som eksempel her så velger jeg å benytte ColorLine sin Kiel-ferge Color Magic. Dette fordi denne ferga går nesten hele tida, og hele året, og da er det nok litt morsommere for dere som leser dette enn å se på et eksempel der skuta ikke har vært på tur på lange tider.
Kort om Marine Traffic
Marine Traffic er en tjeneste der det samles inn data fra landbaserte basestasjoner som er plassert rundt om i hele verden. Disse plukker opp AIS-signaler fra båter langs kysten og videreformidler disse til en database hvor posisjoner til alle skip den plukker opp blir loggført slik at hvem som helst kan søke opp posisjonen til hvilket som helst skip. Det er selvsagt en forutsetning at signalet plukkes opp, og det er det ikke alltid det gjør. Slike AIS-sendere har ikke veldig kraftig senderstyrke og derved ikke så lang rekkevidde. Plassering av antenna har selvsagt også mye å si mtp rekkevidden. Yrkesskip (f. eks Color Magic) har større sendereffekt en fritidsbåter og følgelig lengre rekkevidde. Mange steder er det også langt mellom basestasjonene.Men for oss som har AIS Tranceiver om bord så slipper vi en ekstra løsning, som vi må huske å slå på, for at familie og venner skal kunne følge våre sommertokt. Ikke slutt å les nå heller! Det finnes som sagt løsninger for dere som ikke har AIS...
Slik har vi integrert kartet til Marine Traffic på vår Web-side
(Fortsatt benyttes Color Magic som eksempel)Vi tar da som en forutsetning at skipes posisjon finnes i Marine Traffics sin database. Da kan man bare implementere en liten "kodesnutt" på websiden.
Du må gå inn der du kan redigere HTML og legge inn omtrent noe sånt som dette der du ønsker kartet.
Kode for å vise Color Magic i kartet nedenfor |
259222000 er MSSI nummeret til ColorMagic. I prinsippet er det her bare å bytte ut dette nummeret med MSSI nummeret på den båten du ønsker å følge (din båt f. eks). Om du ikke har MSSI-nummer så bare les videre. Det finnes løsninger også for deg....
Her er en lenke til Marine Traffic sin beskrivelse Embed a MarineTraffic map.
Om du ikke har en egen Web-side du kan publisere kartet på så kan likevel alle dine venner og bekjente følge deg ved å søke opp din båt på Marine Traffic sine sider. Eller du kan søke opp din båt og sende en lenke til dine venner eller dele den på Facebook.
Her er et eksempel på en slik lenke:
http://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:313685/mmsi:259222000/vessel:COLOR%20MAGIC
Din båt på Marine Traffic uten AIS!
Jeg har allerede nevnt det. Det er mulig å benytte Marine Traffic til å vise hvor din båt befinner seg uten at du har AIS Tranceiver om bord. Du kan benytte smarttelefonen din og laste ned Marine Traffic sin App som heter mAIS.mAIS finnes både for iOS og Android, og den fungerer fint i bakgrunnen. Det er med andre ord bare å laste ned denne App'en og registrere deg som bruker. Når du trykker på "Start" så sendes din posisjon hvert minutt (default - kan økes) til Marine Traffic sine servere og alle kan følge din posisjon eller kartet du har integrert på din webside begynner å oppdatere seg.
Du trenger ikke en gang bekymre deg for datakostnadene!
mAIS sender veldig lite data, bare 150 bytes pr opplastning. Dvs at med standardinnstillingen med en posisjon pr. minutt så bruker du ikke mer en 210KB i løpet av 24 timer eller ca 6MB på en hel måned(!)Men jeg har ikke MSSI-nummer, hva gjør jeg da?
Skam deg!!Alle fartøy med registrert VHF har et MSSI-nummer.
Men det kan jo hende du ikke har VHF om bord og følgelig heller ikke noe MSSI-nummer. Da kan Marine Traffic hjelpe deg ved å tildele deg et unique vessel's ID ved å fylle ut dette registreringsskjemaet. (du må først registrere deg som bruker hos Marine Traffic først)
Husk at mAIS ikke er en AIS!
Selv om du blir synlig på Marine Traffic sine tjenester så dukker du ikke opp på kartplotterne til skipene rundt deg. Skipene mottar kun signaler fra ekte AIS'er. Dette er derfor en morsom greie slik at de hjemme skal kunne følge med på hvor du er, men båtene rundt deg ser deg altså ikke selv om du har denne App'enKombinere AIS og mAIS
Som tidligere sagt så er det ikke alltid signalene fra AIS'en blir plukket opp av Marine Traffic sine landbaserte stasjoner. Vi har derfor planer om å benytte mAIS som et supplement til AIS'en slik at venner og bekjente får samme gode kvalitet på GPS-trackinga som tidligere
Skjermbilde mAIS-app på iPhone |
Da er det bare å sette i gang!
Nå har du ingen unnskyldning til ikke å få deg din egen Tracking før ferien. Det er bare å registrere deg hos Marine Traffic og laste ned mAIS (om du ikke allerede har AIS om bord) og så legge inn denne koden på egen webside/blogg.Legg gjerne igjen en kommentar under med lenke til din Tracking slik at jeg (og andre) kan se hvordan akkurat du har gjort det. Enten du benytter metoden beskrevet her eller om du har valgt en helt annen løsning.
Slik får du GPS-tracking i båten - helt gratis
Reviewed by Trond
on
februar 25, 2015
Rating:
1 kommentar:
En liten kommentar her fra forfatteren av innlegget over.
Det å benytte integrerte kart fra Marine Traffic og data fra både AIS og mAIS er ikke testet enda. Kan derfor ikke si noe om hvor godt det fungerer. Skulle det vise seg å være helt ubrukelig så går vi tilbake til FollowMee.
Men jeg har trua - og det er jo litt moro at også annen skipstrafikk synes i kartet.
Lover å legge inn en kommentar når vi har fått testet det ut litt. Dere kan jo også følge med selv i fellesferien - da er vi nok stort sett på farta.
Ååååååååååååå som jeg gleder meg til sommer, sol og båtliv!!!
Legg inn en kommentar